Konvergencie privítajú aj Janu Kirschner

Päť dní, desať koncertov, nekonečno hudobných zážitkov a stretnutí s priateľmi - to všetko prinesie 12. ročník Medzinárodného festivalu komornej hudby Konvergencie. Fanúšikovia jazzu, improvizácie či vážnej hudby sa na festival môžu tešiť 18. - 25. septembra v Bratislave. Mottom Konvergencií je Nehráme iba hity, svet je oveľa pestrejší.

11.09.2011 15:00
Jana Kirschner Foto:
Jana Kirschner
debata

Konvergencie prezentujú výnimočné hudobné diela a špičkových umelcov bez žánrových či štýlových obmedzení v neformálnej atmosfére v netradičných priestoroch. Spájajú zdanlivo nespojiteľné – súčasnú i starodávnu vážnu hudbu, jazz, improvizácie, divadlo, ale aj projekty pre deti. Dokazuje to aj výpočet tohtoročných účinkujúcich, medzi nimi aj britské sláčikové kvarteto Doric String Quartet či Jana Kirschner. Novinkou festivalu sú aj takzvané pre-concert talks, teda predkoncertné uvedenia diel v rámci rozhovorov s interpretmi pri pohári vína.

Konvergencie chcú podľa ich organizátorov aj tento rok v závere septembra obhajovať status jedného z najzaujímavejších projektov na domácej hudobnej scéne. Dramaturgia poskytne priestor zriedkavo uvádzaným komorným dielam nielen anglických autorov a spojí ôsmich violončelistov a gregoriánsky chorál. K prestížnym hosťom festivalu bude patriť britské sláčikové kvarteto Doric String Quartet. Netradičný pohľad na hudbu prinesie dvojica brilantných improvizátorov Miki Skuta a Bertl Mütter. Okrem toho sa predstavia aj slovenskí jazzmani ASGUESTS, ale aj Jana Kirschner so svojím projektom Krajina-Rovina. Pestrú mozaiku doplní projekt starodávnych rómskych piesní afterPhurikane a Uhrovec 1730 | Keď sa páni zišli. Pre deti pripravili organizátori tradičný koncert. "Vyvrcholením Konvergencií bude naštudovanie Stravinského Príbehu vojaka s hercom Róbertom Rothom v hlavnej úlohe. Toto kultové dielo ruského skladateľa na Slovensku nezaznelo niekoľko dekád.

Na všetky koncerty festivalu sa 1. augusta dajú kúpiť už aj lístky. Všetky podrobnosti o programe možno nájsť na webstránke festivalu – www.konvergencie.sk.

Medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie patrí na Slovensku k stáliciam. Festival prezentuje výnimočné hudobné diela a špičkových umelcov bez žánrových či štýlových obmedzení v neformálnej atmosfére v netradičných priestoroch a spája zdanlivo nespojiteľné – súčasnú i starodávnu vážnu hudbu, jazz, improvizácie, divadlo, projekty pre deti a mnohé ďalšie. Novinkou festivalu sú aj tzv. pre-concert talks – predkoncertné uvedenia diel formou rozhovorov s interpretmi pri pohári vína. Festival Konvergencie založil Jozef Lupták s cieľom nadviazať na tradície pestovania komornej hudby na Slovensku a dostať zo zabudnutia diela skladateľov, ktorých osud je zviazaný s multikultúrnym prostredím Bratislavy.

debata chyba