Krajcer: Do politiky som nešiel s nenávisťou
6.4.2011 07:28
akt. 05.02.2019 01:17

Krajcer: Do politiky som nešiel s nenávisťou

Uložiť článok
Z médií pred takmer rokom odišiel do politiky. Bývalý politický novinár a neskôr manažér v televízii JOJ Daniel Krajcer hovorí, že riadiť ministerstvo a byť v politike je veľmi náročné po všetkých stránkach, ale baví ho to. Čo všetko chce ešte na ministerstve kultúry presadiť a ako vníma SaS v parlamente? Ako vychádza so svojím predchodcom Maďaričom a čo si myslí o vylúčení Matoviča z klubu?

Je veľký rozdiel byť novinárom a teraz ministrom? V čom vidíte hlavné rozdiely?

Posledné tri roky som bol predovšetkým manažérom. Takže aj tá zodpovednosť bola podstatne vyššia. Aj napriek tomu je to veľký rozdiel. A to z hľadiska času a aj zodpovednosti.

Kedy vstávate do práce?

Ako kedy. Hlavne bývam veľmi dlho hore. Po ministerskej práci sa často stretávam s kolegami kvôli politickej práci. Štyria ministri za SaS máme výrazný vplyv na politické smerovanie našej strany. Cez deň na klasickú politiku čas nemám.

Ste viac ako pol roka ministrom. Čo vás za ten čas najviac prekvapilo?

Ten neskutočný neporiadok, ktorý sme tu našli po našich predchodcoch. To prekvapilo aj mnohých, ktorí už na ministerskom poste boli a znovu šéfujú nejakému rezortu. Každé ministerstvo malo množstvo zmlúv, ktoré sme museli hneď na začiatku naprávať. Mne, ako aktívnemu a dynamickému človeku, trošku prekáža, že ako štátna inštitúcia máme svoje limity. Samozrejme vyplývajúce zo zákona, ktoré rešpektujem. Občas mi pristrihávajú krídla v mojom dynamickom rozlete, keď chcem čo najviac vecí urobiť.

Podarilo sa vám presadiť zlúčenie rozhlasu a televízie. Aké výraznejšie zmeny plánuje v najbližšom období?

Spojenie rozhlasu a televízie je len jedným z prostriedkov na záchranu verejnoprávneho vysielania. Výsledkom má byť konsolidované verejnoprávne vysielanie. K tomu to podľa mňa aj smeruje. Robíme veľa zmien v oblasti mediálnej legislatívy. Novela tlačového zákona prešla  vládou a aj prvým čítaním v parlamente. Veľkou témou bude transformácia tlačovej agentúry SR. Je veľkým otáznikom na mediálnom poli. Máme veľké plány v oblasti audiovízie, audiovizuálneho fondu a vôbec  filmového priemyslu. Ideme tiež štartovať dva projekty v rámci záchrany kultúrneho dedičstva na Slovensku, čo je pre mňa veľkou prioritou. Podarilo sa nám reálne zabezpečiť peniaze na záchranu kultúrneho dedičstva, čo za minulé roky nebolo. Štartujeme veľký projekt, aký ešte nebol. A to digitalizáciu kultúrneho dedičstva.

Ako vychádzate so svojím predchodcom

, keď sa stretnete v parlamente?

Keď sa stretneme v parlamente, tak celkom normálne. Samozrejme je niečo iné, keď sa stretneme v diskusnej relácii. Do politiky som nešiel s nejakou nenávisťou. A ani ju nemám. Chcem sa sústrediť na presadenie svojich zámerov. Podarilo sa mi okolo seba vytvoriť skvelý tím a s ním pracujeme.

Teraz chodíte na koaličné rady. Predtým ste boli na druhej strane. Aký je to pocit, keď tam sedíte?

Klasická politika ma nijako nezaskočila. Politiku som poznal aj z tej neoficiálnej stránky. S množstvom špičkových politikov som si roky tykal a mal som aj rôzne neoficiálne informácie.

Platia dohody z koaličných rokovaní?

Na koaličných radách to v zásade platí. Problém vzniká, keď tie dohody treba potom pretaviť do hlasovaní v parlamente. A druhým, zároveň najväčším problémom je, že sa na verejnosti riešia otázky, ktoré ešte nie sú dohodnuté. Jednoducho ako malé deti. V koalícii je stále veľa ľudí, ktorí účelovo zneužívajú podsúvanie informácií a potom si takto robia PR. Vidíme to teraz na príklade živnostníkov. To je choré a nehorázne. Polopracovné materiály sa už riešia na verejnosti.

Ktorá zo strán koalície to najčastejšie robí?

Chcem byť korektný, a preto na nikoho neukážem prstom. Všetci to môžete pozorovať. Myslím, že v tomto je SaS najkorektnejším členom koalície.

Kto je najslabším článkom koalície?

Chcem byť korektný.

Myslíte si, že koalícia dovládne do konca?

Má na to všetky predpoklady. Treba pri tom viac trpezlivosti.

Tvrdíte, že SaS je jedným z najserióznejších koaličných partnerov v koalícii..

Tvrdím, že najserióznejším.

Ostatní koaliční partneri si to ale nemyslia.

Prečo? V čom si to nemyslia?

Vašim koaličným partnerom vadí, že na vašej kandidátke išli do parlamentu Obyčajní ľudia. Igora Matoviča ste vyhodili. Stala sa z neho neriadená strela a má veľký vplyv na svojich troch kolegov, ktorí sú stále členmi klubu SaS.

S Matovičom sme si predsa urobili poriadok. Poslanci odhlasovali, že ho nechcú za svojho kolegu a člena klubu. Myslím si, že v danom okamihu sa rozhodli správne.

Hovorí sa, že to bol váš nápad vylúčiť ho z klubu.

Toto je vec, ktorá vrela pod pokrievkou. Poslanci boli často prekvapení, ako sa správal a čo hovoril. U nich tá miera trpezlivosti skončila. Hrniec vykypel. Bolo to rozhodnutie klubu. A ja si z politického hľadiska myslím, že to rozhodnutie bolo správne. Nemôžeme akceptovať, aby sa náš poslanec z individuálnych dôvodov rozhodol, že zahlasuje so Smerom. To nejde. Politika je o slobode, ale aj o zodpovednosti.

Nestala sa z Igora Matoviča týmto vylúčením neriadená strela?

On bol neriadenou strelou aj predtým. Igor Matovič sa nijakým spôsobom nezmenil. Na druhej strane musím povedať, že ho nevnímam ako zlého človeka. Nemám problém si s ním sadnúť a porozprávať sa. Tú noc pred jeho vylúčením som s ním sedel. Nakreslil som mu scenár, akým spôsobom vieme spolupracovať v prospech SaS, koalície, budúceho vývoja a aj v prospech jeho politických ambícií. Páčilo sa mu to. Ale povedal som mu, že sa nemôže spájať účelovo so Smerom. A to je podmienka, aby platili tie ostatné body. A on ju na druhý deň nedodržal. Znáša následky. Žiadna tragédia sa nestala. Som presvedčený, že Matovič nikdy nedovolí návrat Smeru a SNS k moci. Dokonca mu tak dôverujem, že neurobí vedomé kroky, aby položil túto koalíciu. Treba vždy zvažovať aj to, či niektoré veci nevedome nemôžu prispieť k nejakému záveru. Hrá na seba. Robí si svoju politiku a kampaň. Rád sa vidí v médiách a prichádza s témami, ktoré sú mediálne zaujímavé. Tvrdím, že bola možnosť spolupracovať, ale vždy existujú isté mantinely. Na jednej strane sloboda a na druhej zodpovednosť.

Čo hovoríte na odpočúvanie politikov a novinárov, ktoré vytiahol Igor Štefanov a potom aj Robert Fico? Máte pocit, že ste odpočúvaný?

Som človek, ktorý bol s takouto možnosťou konfrontovaný ešte pred rokom 1998, keď boli novinári častokrát odpočúvaní a sledovaní. Túto dilemu som si vyriešil už vtedy. Položil som si otázku, či mi za to stojí pracovať v tejto oblasti, kde som pod drobnohľadom a aj pod istým rizikom. Povedal som si, že áno. Odvtedy mám túto otázku vyriešenú.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Daniel Krajcer
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.