KRAJCER: Je možné, že koncesie zrušíme skôr ako v roku 2013
18.8.2011 05:58
akt. 05.02.2019 02:05

KRAJCER: Je možné, že koncesie zrušíme skôr ako v roku 2013

Uložiť článok
Hoci sa dnes kabinet Ivety Radičovej zhodol na tom, že koncesionárske poplatky sa zrušia k 1. januáru 2013 a vysielanie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) bude financovať štát, minister kultúry Daniel Krajcer (SaS) pripúšťa, že koncesie môžu zaniknúť skôr.

„Dohodli sme sa, že budeme hľadať možnosti, aby to mohlo byť skôr. Budeme rokovať,“ povedal Krajcer včera na tlačovej besede po rokovaní vlády. Termín zrušenia k 1. januáru 2013 označil Krajcer za najneskorší, ak budú rokovania úspešné, koncesie možno ľudia budú platiť aj o rok kratšie.

Možnosť, že by k zrušeniu koncesií mohlo dôjsť skôr ako v roku 2013, potvrdil aj minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS). „V návrhu rozpočtu, ktorý som predložil, s tým nepočítame, zároveň sa však priestor môže vytvoriť ďalšími opatreniami, ktoré sú možné či už na strane príjmov alebo výdavkov,“ povedal Mikloš. Prípadné poskytnutie peňazí na oddlženie RTVS však Mikloš podmienil zásadnými systémovými riešeniami, aby ďalší dlh už nevznikal.

K zrušeniu koncesionárskych poplatkov podľa Krajcera viedlo vládu viacero dôvodov. Ľudia podľa ministra zrušenie pocítia vo svojich peňaženkách, keďže im zrušením platieb ostane viac peňazí. „Myslíme si, že systém, ktorý nastavujeme my teraz, je spravodlivejší,“ povedal a vysvetlil, že za koncesionárske poplatky dnes platia aj tí, ktorí služby RTVS nevyužívajú. Ďalším dôvodom je aj to, že príjmy z koncesionárskych poplatkov dlhodobo klesajú, čo by sa malo novým modelom financovania vyriešiť.

„Do budúcna eliminujeme jednorazové ad hoc dotácie zo štátneho rozpočtu, ktoré sa v minulosti využívali na dofinancovanie verejnoprávnych médií, ale zároveň slúžili aj na vytváranie politického tlaku,“ uviedol Krajcer. Prostredníctvom zákona, ktorý dnes kabinet schválil, chce vláda podľa Krajcera zabrániť tomu, aby sa v budúcnosti opakovali také „šialenstvá“ ako v minulosti, čo sa týka zadlžovania.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Daniel Krajcer
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.