Krajcer žiada zrušiť súťaž, ruky však dáva preč

Zrušte rozhodnutie komisie Národného osvetového centra (NOC), žiadajú umelci aj verejnosť v petícii na internete. Svojím piatkovým vyhlásením sa k nim svojím spôsobom pripojil aj minister kultúry Daniel Krajcer, ktorého stanovisko je však prekvapujúce.

18.12.2011 15:00
Daniel Krajcer žiada riaditeľa NOC, aby... Foto:
Daniel Krajcer žiada riaditeľa NOC, aby vyhlásil novú súťaž.
debata

„Minister kultúry SR Daniel Krajcer vyzval generálneho riaditeľa Národného osvetového centra, aby zrušil verejný výber na subjekt spolupráce na činnosť v Dome umenia na Námestí SNP. Minister adresuje riaditeľovi NOC túto výzvu na základe výsledkov dôsledného preverenia postupu pri uskutočnení tohto verejného výberu na subjekt spolupráce. Po dôslednom preverení totiž dospel k záveru, že ani jeden z prihlásených uchádzačov nesplnil všetky stanovené podmienky na prihlásenie sa, pričom tieto náležitosti skúmalo Národné osvetové centrum a odborná komisia posudzovala len predložené projekty,“ píše sa v stanovisku ministra.

Nikto nesplnil podmienky?
V súťaži zvíťazila nezisková organizácia Cylinder, ktorá vznikla len 5 dní pred uzávierkou súťaže. Organizácia však podľa viacerých názorov nesplnila podmienky súťaže. Medzi nimi bolo napríklad doloženie kultúrnej činnosti za posledné 3 roky, čo Cylinder logicky nemohol splniť. Cylinder mal v organizovaní kultúrnych akcií v lukratívnych priestoroch na Námestí SNP v Bratislave nahradiť asociáciu A4, ktorá sa v priestoroch bývalého V klubu o program starala od roku 2004 a počas tohto obdobia sprostredkovala vystúpenia stoviek domácich a zahraničných umelcov.

Podľa vyjadrenia ministra však nemala podmienky splniť ani asociácia A4. V čom, to nespresnil. „Podrobnosti vám k tomu povie pán riaditeľ Národného osvetového centra,“ reagovala na otázky Pravdy hovorkyňa ministerstva kultúry Eva Chudinová.

Alibistický postoj
Informácia, v čom A4 nesplnila podmienky, chýba aj jej štatutárnemu zástupcovi Ľubomírovi Burgrovi. „Postup ministra kultúry hodnotím ako alibistický, so snahou zamiesť celý problém pod koberec. Keď už sa generálny riaditeľ NOC rozhodol postupovať tým spôsobom, ktorým sa rozhodol, mal postupovať tak, aby to bolo transparentné. Podľa analýzy právnika už vypísanie výberového konania nespĺňalo požiadavku transparentnosti, pretože nezadáva spôsob výberu ani kritériá, ani cieľ výberu, ktoré NOC sleduje,“ povedal Burgr. Chce si ešte počkať na vyjadrenie Rady pre umenie, ktorá sa problémom začala zaoberať. Potom pravdepodobne podá podnet na Úrad vlády, aby sa vecou takisto zaoberal. „Mám totiž dôvodné podozrenie, že celé toto výberové konanie bolo len jedno nechutné divadlo.“

S komisiou robia tajnosti
Daniel Krajcer zároveň svojím stanoviskom požiadal generálneho riaditeľa NOC, aby zopakoval súťaž. „Ale nechce, ani nebude zasahovať do názoru odbornej komisie na predkladané projekty. Názor komisie, kvalitu víťazného projektu, či kvalitu projektov ostatných uchádzačov nijakým spôsobom nespochybňuje,“ píše sa v stanovisku.

To je tiež prekvapujúce. Práve proti zloženiu komisie mal výhrady nielen Burgr, ale aj jeden z jej členov, riaditeľ žilinského kultúrneho centra Stanica-Záriečie. Obaja namietali, že keďže predmetom výberu bola programová spolupráca, v komisii mali sedieť dramaturgovia a odborníci na súčasné umenie. Namiesto toho tam sedeli odborníci na ekonomiku či právo.

Hoci ministerstvo aj NOC skloňujú vo svojich vyjadreniach transparentnosť, zloženie komisie strážia lepšie ako štátne tajomstvá. Denník Pravda už v stredu požiadal mediálneho koordinátora NOC Mariána Bančeja o informácie o komisii, ktorá rozhodovala. Napriek opakovaným prísľubom Bančej mená členov komisie neposkytol.

V piatok NOC prostredníctvom svojej pracovníčky Ľubice Janegovej zaslalo len stručný oznam, že podľa zákona o prístupe k informáciám je povinná žiadosť vybaviť do 10 pracovných dní a na základe toho bude Pravdu informovať až na budúci týždeň. Na otázky o tom, kto v komisii zastupoval ministerstvo, nereagovala ani jeho hovorkyňa.

Podľa informácií Pravdy mali v komisii okrem bubeníka Martina Valihoru, textára a básnika Kamila Peteraja a spomínaného Marka Adamova sedieť aj obidve námestníčky riaditeľa NOC Jarmila Strelková a Eva Urbanovská a posledný riaditeľ V klubu, folklo­rista a člen skupiny Lojzo Marián Veselský. Ministerstvo mali v komisii zastupovať riaditeľka sekcie umenia a štátneho jazyka Janka Motyčková, riaditeľ sekcie kultúrneho dedičstva Branislav Rezník, riaditeľka kancelárie vedúceho služobného úradu Ľubomíra Vrobelová a riaditeľka sekcie ekonomiky a projektového riadenia Viera Šoltysová.

Dôvodom, prečo NOC robilo so zložením komisie tajnosti, mohol byť aj fakt, že NOC, ktoré je príspevkovou organizáciou ministerstva kultúry, musí podľa podmienok verejného výberu uzatvoriť zmluvu s víťazom do 15 dní od rozhodnutia. O víťazovi mala komisia rozhodnúť už 7. decembra.

Konanie komisie NOC pobúrilo aj mnohých priaznivcov nezávislej kultúry, ktorí protestujú na internete. Vyhlásenie na stránke changenet.sk, ktoré iniciovali teatrologička Anna Grusková, dramatik a divadelník Viliam Klimáček a divadelný režisér Roman Polák, už podpísali stovky ľudí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba