Krajcerovi radia ľudia mimo fachu

Externí poradcovia, ktorými sa obklopil minister kultúry Daniel Krajcer (SaS), vzbudzujú viac pochybností ako dôvery.

11.04.2011 14:00
Daniel Krajcer Foto:
Minister kultúry Daniel Krajcer
debata (9)

Namiesto odborníkov na divadlo, film či výtvarné umenie mu radí jeho bývalý kolega z televízie Pavol Pavlík a zahraničnopolitický analytik Pavol Demeš.

Pavlík navyše s produkčným domom Forza vlastní firmu pôsobiacu v oblasti PR a producentskej činnosti. Možnosť, že ide o konflikt záujmov, keďže by v rezorte mohol presadzovať záujmy svojej firmy alebo Forzy, Pavlík aj ministerstvo odmietajú.

Interných poradcov Krajcer nemá. S Pavlíkom a Demešom podpísal dohodu o vykonaní práce. „Výška ich odmien je do tisíc eur mesačne,“ uviedla hovorkyňa rezortu Eva Chudinová. Krajcer si podľa nej poradcov vyberal „na základe ich skúseností, schopností a vedomostí z oblasti kultúry, médií, politiky a medzinárodných vzťahov“. V skutočnosti však ani jeden z nich nie je expertom na oblasť kultúry.

Pavlík je konateľom firmy Media One, ktorú pred siedmimi rokmi založil s produkčným domom Forza – známym organizátorom viacerých spoločenských a kultúrnych podujatí, ako napríklad Miss Slovensko či Slávik. Aj Media One má v predmete činnosti reklamu, public relations či producentskú činnosť v oblasti audio a videotvorby. Pavlík však popiera, že by na ministerstve pretláčal niečie záujmy. Tvrdí, že sa kultúre vôbec nevenuje. „Nikdy som sa nepodieľal na produkcii nejakej kultúrnej udalosti, nikdy som nedostal nijaké príspevky od štátu. Nemám žiadne ambície podnikať niečo v tejto oblasti,“ povedal Pravde Pavlík.

Ministrovi podľa svojich slov radí v oblasti médií, všeobecných a politických vzťahov. Krajcer si ho údajne vybral, pretože sa poznajú od štrnástich rokov. „Spolu sme študovali na gymnáziu, pracovali v rozhlase i v televízii,“ vysvetlil Pavlík. „Nevenuje sa žiadnym projektom, na ktorých sa podieľa spoločnosť Forza,“ komentovala Pavlíkovu činnosť v rezorte Chudinová. Minister si ho podľa nej vybral aj preto, že mu vzhľadom na ich dlhoročný priateľský vzťah dôveruje.

Jediným Krajcerovým poradcom z umeleckej branže je Fero Turňa, ktorý pôsobí vo filmovom priemysle. Ministrovi externe radí v oblasti audiovízie, zatiaľ bez nároku na odmenu. Ako producent teraz pripravuje program s názvom Povinné čítanie – šesť polhodinových adaptácií klasických diel slovenskej literatúry. Podľa portálu Film.sk by malo ísť o televízny projekt. Ak by ho prevzala RTVS, mohol by preň Turňa žiadať štátnu podporu, o čom by rozhodovalo práve ministerstvo kultúry.

Turňa také podozrenia odmietol. „Plány projektu vznikali dávno predtým, než som sa stal poradcom. Podal som to štandardným spôsobom, vybavujem koprodukčných partnerov, je to v štádiu vývoja,“ vyhlásil. Čo sa týka jeho odbornosti, povedal, že filmy robí už 30 rokov. „Pracoval som na všetkých pozíciách, ktoré tam sú. Produkujem aj vlastné veci, od štátu som na to nedostal ani cent,“ zdôraznil Turňa.

Podobne sa o ňom vyjadrila i Chudinová: „Spomínaný projekt začal pripravovať už pred rokom, keď ešte ani nemohol tušiť, že Daniel Krajcer bude ministrom a že si ho vyberie za poradcu. Minister má právo pozvať si za poradcov ľudí, ktorých považuje za odborníkov a dôveruje im. Tak je to u všetkých troch poradcov. Treba podčiarknuť, že ani jeden z nich nemá žiadnu rozhodovaciu právomoc, nie je preto možné, aby pretláčali niečie záujmy,“ ubezpečila hovorkyňa.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba