Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.07.2011 11:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Kramárov riskantný biznis: Rozbieha divadlo s odsúdeným!

Maroš Kramár (52) sa pustil do riskantného biznisu. Rozhodol sa oživiť zaniknuté Divadlo West, ktoré premenoval na Divadelný a hudobný Ateliér Babylon.

V podnikaní mu pomáha aj muž, ktorého český súd v roku 2004 odsúdil za spreneveru na 8,5 roka... Prečo si ho známy herec vybral za spoločníka? Nebojí sa jeho minulosti?

Nedávno ste sa stali principálom divadelného a hudobného Ateliéru Babylon. Bolo to vaším snom alebo vecou prestíže?
Nebolo to mojím snom, ale keď sa zavrelo Divadlo West, kde som hrával, bolo mi to ľúto. Zisťoval som, komu budova patrí a či sa divadlo nedá zachrániť. Potom som dlho robil v Prahe a nemal som čas. Až prišiel za mnou kamarát, s ktorým sme už kedysi rozmýšľali o nejakom spoločnom projekte, a začal tiež hovoriť o Weste. Tak sme sa dali dokopy a prenajali si ho na desať rokov.


Pomerne v krátkom čase ste ho zrekonštruovali. V akom je stave?
Boli to len úpravy, aby sa tam dalo hrať. Veľká rekonštrukcia potrebuje veľkú investíciu. Zatiaľ nemáme žiadneho sponzora, žiadny grant ani štátnu pomoc. Navyše, budova je súkromná, takže platíme prenájom. Treba zarobiť aj na elektrinu, kúrenie, vodu, platy zamestnancov a hercov. A ešte by som bol rád, keby sa mi vrátili peniaze, ktoré som do toho dal a stále dávam.

Koľko vás divadlo zatiaľ stálo?
O peniazoch nebudem hovoriť.

PRINCIPÁL: Maroš Kramár verí, že Ateliér Babylon si na seba zarobí. Pomôcť k tomu má aj promotér Hošna s kontroverznou minulosťou

954830:fullwidth:false:false:true


Je to suma, za ktorou by vám bolo ľúto, keby sa nevrátila?
Samozrejme, to by som okrádal rodinu a vlastné deti.

Je pravda, že ho vlastníte spolu s promotérom hviezd Rudolfom Hošnom? Ten iba v marci vyšiel z basy, kde si odpykával trest za spreneveru...
Áno, pracuje pre mňa ako manažér a promotér.

Ale na papieri figuruje ako váš spolumajiteľ jeho brat. Je to tak?
Je to pravda. Ale Rudi je u mňa zamestnaný.

Neprekáža vám, že bol odsúdený?
Už si to odsedel a ešte sa súdi ďalej za to, že ho nespravodlivo odsúdili. Ale to ukáže čas. Ja viem, že by ho niektorí chceli utopiť v lyžičke vody. Ale ja si nemyslím, že keď je niekto odsúdený a odsedel si to, že ho musíme celý život odsúvať. Ja ho poznám dlhé roky, nepoznám do detailov tú kauzu, ale odsedené má, vrátil sa teraz do života a myslím si, že ako promotér je veľmi dobrý. V tom mu verím, že Babylon naplníme dobrými skupinami.

Ján Kroner odišiel z postu principála Malej scény STU sklamaný a unavený z nesplnených sľubov, ktoré mali finančne pomôcť divadlu. Neobávate sa toho aj vy?
Našťastie, mne nikto nič nesľuboval. Skočil som do toho rovnými nohami. Chcem, aby sa v Babylone hrali kvalitné hry s kvalitnými hercami a vystupovali tam kvalitné hudobné skupiny. Budem sklamaný, ak slovenský divák neprejaví dostatočný záujem. Ale verím, že sú u nás bohatí ľudia, ktorí kultúru podporia. Ak sa mýlim, budem s Jankom sedieť pri jazere, fajčiť a piť kávu. (smiech)

RUDOLF HOŠNA: Podnikateľa odsúdil v r. 2004 český súd za spreneveru, v r. 2006 ho chytili na Slovensku a z basy vyšiel až v marci tohto roku

954828:gallery:false:false:true

Hráte v Prahe v divadle, učíte sa texty, staráte sa o Babylon, nakrúcali ste Ordináciu v ružovej záhrade, v ČT 1 moderujete reláciu Zázraky přírody... Nepreháňate to s prácou?
Pred dvoma týždňami som mal v divadle v Prahe premiéru, vzápätí deväť predstavení a predtým sme tri týždne skúšali... Teraz som mal mať dva týždne voľno a každý sa ma pýtal, kam idem na dovolenku. Domov, to bude moja dovolenka, na ktorú sa teším! Máme novú sedačku a ešte som na nej nesedel. Do toho však prišlo nakrúcanie nového seriálu Nevinní pre Jojku, a tak sa moja žena s deťmi zbalili a išli do Chorvátska. Vraj aj tak budem od rána do večera preč. A je to tak. V Prahe a v Bratislave budem hrať na striedačku divadlo celé leto až do polovice septembra. A Ordináciu v ružovej záhrade začínam nakrúcať už v polovici augusta.

Navyše, staviate si aj obrovský dom.
Nestaviam, prerábam. Ten dom nad nami stavia môj švagor. My sme si pristavili kuchyňu s obývačkou a mne sa splnil dávny sen, lebo z nej rovno vyjdem do záhrady.

V médiách sa objavilo, že ste multi milionár. Páči sa vám toto prirovnanie?
Môžem sa nad tým iba pousmiať. Rád by som bol. Netvrdím, že som chudobný, ale od multimilionára mám veľmi ďaleko. Keby som bol bez rodiny, už by som na korze pri kávičke vydržal do smrti. Mám však tri deti a divadlo je štvrté, tak musím zarábať. Chvíľu by som s peniazmi vydržal, ale potom by som musel predávať jeden byt za druhým. Mám peniaze, ale v nehnuteľnostiach.

Dnes už asi prenájom bytov nie je to, čo bývalo. Navyše, nehnuteľnosti si vyžadujú opravy a zháňanie nájomníkov. Vynáša to ešte?
Nie je to také jednoduché. Ale všetkým sa zdá, ako zarábam na všetky strany. Vypisujú, že som multimilionár, mám vilu pod Slavínom, hoci je to iba byt v podkroví... Rozčuľuje ma to. Ľudia by si mali závidieť robotu, nie peniaze, pretože s prácou ide aj pláca.

KRAMÁR S HOŠNOM: Rozbiehajú nové divadlo

954829:gallery:false:false:true

Zarobené peniaze ihneď investujete?
Keď zarobím a nahonobím nejakú sumu, tak ju investujem. Do pätnástich rokov som žil s rodičmi v malinkom jednoizbovom byte na prízemí, kde nám ocikávali rohy stien opití z vinárne Pod Baštou. Ja nepochádzam z bohatej rodiny, peniaze si vážim, ale všetky som si zarobil poctivou robotou a nikdy som nikomu nič neukradol.

Cítite sa viac hercom alebo podnikateľom?
Na podnikateľa sa zatiaľ len hrám. Podiel v reštaurácii nejaký mám, ale o to sa starajú moji partneri a konatelia, Babylon je v plienkach. Moderujem akcie, lebo dobre platia, ale nie je to moja parketa. Herectvo ma baví najviac, ale za to sa zas až tak dobre neplatí.

Radíte sa o biznise aj s manželkou Natašou?
Vo všetkom a aj to zvažujem, len nakoniec si urobím po svojom. A v tom je problém. Keď poviem, že to akosi pokrivkáva, nechce o tom ani počuť, pretože mi to vopred hovorila. Ona je Lev, šéfová, a ja tvrdohlavý Býk. Mne, keď sa niečo zapáči, tak mi všetci môžu hovoriť, že je to hlúposť, ja do toho aj tak idem. A funguje to aj opačne. Keď sa raz zapriem, darmo mi budú radiť.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ruský prezident Vladimir Putin.
Česko a Belgicko bijú na poplach! Prstom ukazujú na Rusko: Hrozné, do čoho majú zasahovať
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj žiada lídrov EÚ o pomoc: Vymenoval zoznam, toto by im pomohlo pri obrane krajiny
Pesničková súťaž Eurovízia bude prebiehať 7. až 11. mája.
Obľúbená Eurovízia je za dverami: Švédsko chce byť pripravené na najhoršie, drsné opatrenia
Predavčaka sedí v obchode počas výpadku elektrickej energie v ekvádorskej metropole Quito v utorok 16. apríla 2024.
Foto
V Ekvádore majú už víkend: Sú bez elektriny, z krajiny hlásia problém za problémom
Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. počas tlačovej konferencie.
Slovan má údajne záujem o slovinského zakončovateľa: O šikovného útočníka sa zaujíma aj Bazilej
Exsiskár Beňa priznáva odovzdanie 20 000 € Pčolinskému.
Aktualizované
V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS: Odsúdený bol už aj v minulosti! Čo sa stalo tentokrát?
Švajčiarsky parlament zakázal používanie nacistických symbolov.
Tlak z Európy ich donútil konať: Švajčiarsko zakázalo používanie nacistických symbolov
(ilustračné foto)
Za pomoc Ukrajine mreže: Ruskí agenti zadržali štyroch ľudí, pozrite sa, čo mali urobiť
Všetky štyri deti sú Jennine biologické.
Foto
Jej dvaja synovia sa narodili iba 24 dní od seba: Ako je to možné? Toto dokáže napísať len život
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a prezident Ruska Vladimir Putin.
Napätie sa dá krájať: Ukrajina zaútočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson.
Aktualizované
Republikáni navrhli nové zákony o pomoci pre Ukrajinu a Izrael: Na stole je niekoľko noviniek
Mamička na prechádzke začula čudný zvuk: Keď sa pozrela do kočíka, zbledla od hrôzy