Foto: Krásna svadba hviezdneho Petra Sagana a jeho Katky

Foto: Krásna svadba hviezdneho Petra Sagana a jeho Katky

11. nov 2015 o 14:30
Cyklista Peter Sagan došpurtoval do manželského prístavu a oženil sa s Katarínou Smolkovou.

(AKTUALIZOVANÉ 17.45)

Vernosť si sľúbili v rímskokatolíckom kostole sv. Kataríny Alexandrijskej v Dolnom Kubíne. Manželský pár vzbudil veľkú pozornosť, priestranstvo pred kostolom sa na pravé poludnie husto zaplnilo a ľudia, aj keď v drobnom daždi, trpezlivo čakali na to, kedy bude súčasný kráľ cestnej cyklistiky prichádzať a po slávnostnej omši spojenej s manželským obradom po takmer dvoch hodinách odchádzať.

Sagan prifrčal pred kostol na trabante so zelenou metalízou, nevesta zasa v bielom veteráne. Sagan pripomínal oblečením ruského oligarchu a stal sa terčom diváckeho obdivu, keď si ho chcel vari každý zvečniť do mobilov, či fotoaparátov.

Majster sveta vo svojich 25 rokoch už dlhšie vyvolával dohady o tom, kedy si naplánoval cirkevný obrad s Katarínou. Magický dátum so štyrmi jednotkami akoby symbolizoval jeho víťaznú náturu a maximalizmus.

V septembri vybojoval v americkom Richmonde titul majstra sveta a k absolútnemu vrcholu pripojil teraz aj jeden z najvýznamnejších súkromných, sobáš. Dlhoročná priateľka Katarína Smolková sa spolu so Saganom objavovala na verejnosti pravidelne. O necelé dva roky staršia manažérka z Dolného Kubína svojou príťažlivosťou a krásou zaujala aj vo finále Miss Universe pred ôsmimi rokmi a aj jej zásluhou na poli reklamy popularita Petra Sagana vzrástla.

Sagan si bude minimálne rok obliekať dúhový dres majstra sveta, do symbolického, manželského sa však obliekol, ako v sľube zaznelo, možno na celý život.

Po obrade sa presunuli hostia do hotela Kempinski na Štrbskom Plese na svadobnú hostinu.

Michael Kolář , z rovnakej stajne Tinkoff-Saxo ako Sagan, bol jeden z mnohých cyklistov, ktorí prišli Petrovi zapriať.

"Nech im to najmä vydrží a nech sú spolu šťastní. Nemyslím si, že sa v cyklistickom života Petra niečo zmení. Možno bude rýchlejší, nad sebou mal vytvorenú bránu z kolies, možno aj preto, aby sa mu aj naďalej pod manželskou strechou darilo tak ako doteraz. Manželstvo určite pomôže, keď niekoho milujete a máte ho po boku, môžete sa naplno venovať tomu, čo vám ide najlepšie. Pokoj z manželstva si určite do svojich povestných šprintov neprenesie, naďalej bude rovnaký búrlivák v dojazdoch."

Prvý Saganov tréner Peter Zánický načrel v spomienkach do dávnej minulosti. "Myslím si, že Peťo je profesionál, keď má tréning, trénuje, keď má byť doma, tak tomu zasa všetko ostatné podriadi. Ku Katke bol galantný, vždy splnil, čo sľúbil. Samozrejme, odtrénovať musí aj naďalej všetko, čo treba, to mu zostane. Chalani na svadbe urobili cyklistickú symbolickú bránu, myslím si však, že ďalší jeho kolegovia z Tinkoffu ani nevedia, že sa dnes Peter oženil, on vie jednoducho vždy niečím prekvapiť."

Peter Zánický pozná Sagana od detstva: "Od deviatich rokov, pre mňa to bolo dnes dosť emotívne. Malý chlapček dospel, teraz je pred oltárom, už dospelý muž. Históriu som si v rýchlosti premietol a verím, že mu bude fajn. Nezvažujem plusy a mínusy, čo tým získa, alebo stratí, teraz to bude mať možno horšie v tom, že všetci mu spomenú pri rôznych udalostiach fakt, že je ženatý, aj vo chvíľach, keď sa mu nemusí dariť. Je však profesionál, bude to o nohách, konkurencii a ďalších okolnostiach."

Brat Juraj Sagan , kolega z Tinkoffu, svojmu mladšiemu súrodencovi prozaicky zaželal: "Všetko dobré, nedal mi však žiaden príklad, na manželstvo mám ešte čas. Je to mladší brat, opäť ma predbehol, taký je život. Atmosféra bola pred kostolom krásna, radosť pozerať na ľudí a vnímať Petrovu popularitu."

Jozef Korbel , mediálny manažér, našiel vhodné prirovnanie: "Vnímal som, že prší, manželom pršalo aj šťastie, verím, že na celý život. Petrovi som poprial, aby nikdy v živote nezabalancoval. Aj keby náhodou zišiel z cesty a spadol, aby sa rýchlo postavil, tak ako to on vie. Manželstvo určite zvládne podobne, ako zvláda rôzne situácie na bicykli, myslím si, že obaja sa našli, považujem ich za ideálny pár."

Mama Helena Saganová zopakovala to najčastejšie, čo pri želaniach odznievalo: "Najmä zdravie a šťastie, to je najdôležitejšie. Príliš sa toho nezmení, veľa sa už naučil. Nemyslím, že zodpovednosť u neho narastie, no spolu s manželkou bude už iná, dvojnásobná. Život napokon sám ukáže, ako na neho sobáš zapôsobí."

Otec Ľubomír Sagan si zavtipkoval: "Neustále prežívam tieto chvíle, aj včera som prežíval, no niečo iné, keď ma psík uhryzol do tváre. Petrovi želám toleranciu, odpustenie, lásku, zdravé deti, aspoň zo päť, aby sme sa mohli vytešovať. Na cyklistiku manželstvo nebude mať vplyv, len si prajem, aby bol taký 'priemerný' ako doteraz," zasmial sa.

V kostole sa premlelo viacero významných hostí, medzi inými šéf talianskej agentúry DMTC Marco Del Checcola. Aj medzi fanúšikmi zaujali mnohí, napríklad Karol Lipovský z Trnavy so slovenskou zástavou spestrenou dúhovou výšivkou. "Už niekoľko rokov chodíme po všetkých svetových podujatiach, nevynechali sme ani toto manželské. Cyklistika je ťažký šport, aj toto rozhodnutie bolo ťažké, no určite sa zle nerozhodol. S Katkou si rozumejú, čo je zrejmé už z tohto sobáša. Bude mať výbornú manželku, ktorá mu pomôže aj v samotnej cyklsitike."