Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kukan: V europarlamente budem nápomocný, ale kritický priateľ Srbska

Eduard Kukan
Eduard Kukan (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Budem nápomocný, ale kritický priateľ Srbska v rámci jeho integračných ambícií. Týmito slovami zhodnotil svoje pôsobenie na čele Delegácie pri Parlamentnom výbore pre stabilizáciu a pridruženie EÚ–Srbsko (D-RS) slovenský europoslanec Eduard Kukan.

V Európskom parlamente pôsobí dovedna 20 výborov, dva podvýbory a 44 delegácií. Kukan, ktorý je členom výboru pre zahraničnú politiku a podvýboru pre bezpečnosť a obranu, sa stal vedúcim parlamentnej delegácie EP, ktorá bude rozvíjať vzťahy so Srbskom.

Z titulu tejto funkcie sa bude Kukan v nadchádzajúcom volebnom období venovať aj prístupovým rokovaniam so Srbskom a ďalšími krajinami západného Balkánu. Nadviaže tak na svoju predošlú činnosť, keďže v minulom volebnom období EP bol predsedom delegácie EP pre vzťahy s Albánskom, Bosnou a Hercegovinou, Srbskom, Čiernou Horou a Kosovom. Táto delegácia už neexistuje.

"Moje pôsobenie na Balkáne treba vidieť ako kontinuitu záväzkov EÚ. Ako predsedu parlamentnej delegácie pre Srbsko ma čaká mnoho výziev v integračnom procese. Budem nápomocný a práve preto aj kritický priateľ Srbska," uviedol Kukan. Dodal, že situácia v každej krajine, ktorá sa usiluje o členstvo v EÚ, je iná.

Kukan pripomenul, že prístupové rokovania už prebiehajú s Čiernou Horou a so Srbskom, avšak aj ostatné krajiny tohto regiónu pokračujú vo svojich integračných ambíciách. 

"Bude dôležité, aby sa každej krajine venovala osobitá pozornosť," vysvetlil Kukan, prečo došlo k rozdeleniu doterajšej veľkej delegácie europarlamentu na menšie útvary.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu