Fico: Opozícia sa pri voľbe šéfa NKÚ vzájomne klame

Opozícia nemá spoločného kandidáta na šéfa NKÚ - má svoj vnútorný problém, ktorý vláda riešiť nebude. Premiér Robert Fico takto reagoval na opätovné nezvolenie spoločného opozičného kandidáta Kamila Krnáča, ktorého navrhla SaS za predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ).

19.09.2012 12:04 , aktualizované: 14:35
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata (50)

„Ak má niekto problém, tak ho má opozícia, ktorá sa navzájom klame, ale to nie je môj problém,“ vyhlásil Fico.

Premiér argumentoval počtami hlasov pri voľbe šéfa NKÚ. Krnáč podľa neho aj v utorok získal rovnaký počet hlasov od opozície ako v prvej voľbe, teda 53 hlasov. Pripomenul, že desiati poslanci Smeru už pred voľbou jasne avizovali, že dajú Krnáčovi hlas. To by stačilo na jeho zvolenie, ak by ho volili všetci opoziční poslanci „Minimálne jedna strana z opozície hlasuje inak, ako deklaruje,“ uviedol Fico.

Premiér potvrdil stanovisko vlády aj Smeru, že post predsedu NKÚ patrí opozícii. „Verím, že aj niekedy bude zvolený opozičný predstaviteľ za predsedu Najvyššieho kontrolného úradu,“ dodal. Teraz Fico čaká, že príde návrh s menom kandidáta, ktorý má plnú podporu opozície. Ak by sa taký nenašiel, tak by musel podľa premiéra nastať moment, keď každá opozičná strana predloží vlastného kandidáta. Potom by sa stal šéfom NKÚ ten, ktorý získa najviac hlasov.

Kandidáta Krnáča v utorok podporilo 63 poslancov, 49 bolo proti, 27 sa zdržalo hlasovania a deväť hlasovacích lístkov bolo neplatných. Na zvolenie potreboval Krnáč nadpolovičnú väčšinu prítomných poslancov. Krnáč neprešiel, aj keď podpredsedníčka NR SR a členka úzkeho vedenia Smeru Renáta Zmajkovičová tvrdila, že najmenej desať poslancov Smeru podporí v tajnej voľbe Krnáča. Získal presne o desať hlasov viac ako v júli.

Kusý: Smer naťahuje voľbu šéfa NKÚ, aby tam dal svojho človeka

Kamil Krnáč ako deklarovaný spoločný kandidát opozície na post šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), nie je prijateľný pre vládny Smer. Myslí si to politológ Miroslav Kusý, podľa ktorého sociálnym demokratom vyhovuje súčasné bezvládie v menovanej inštitúcii, ktorú vedie presluhujúci Ján Jasovský.

„Pravdepodobne nezávislý šéf úradu by im mohol byť nepríjemný. Takže to budú naťahovať a nakoniec tam dajú svojho človeka,“ uviedol dnes Kusý po tom, ako v tajnej voľbe poslancov parlamentu Krnáč neuspel v utorok už po druhý raz.

Krnáča opätovne nepodporili ani všetci opoziční poslanci, keď mu vyslovilo dôveru len 63 zákonodarcov. Kusý si myslí, že dohoda medzi opozičnými stranami mohla existovať, no zlyhať mohli jednotlivci, ktorí dohodu počas tajnej voľby porušili. Rovnako, ako aj politológ Michal Horský, si však myslí, že nezvolenie Krnáča sa dalo očakávať.

Horský kladie väčšiu zodpovednosť za neúspešný pokus vymenovať nového šéfa NKÚ práve opozičným stranám. Podľa neho stredopravé strany vedeli, že Krnáč nezíska potrebnú podporu, no nominovali ho, aby mohli obviniť premiéra Roberta Fica (Smer) z nedodržania dohody. Ten totiž dlhodobo avizuje, že táto funkcia patrí opozícii. „Nepochybne aj Smer mal svoj taktický zámer ukázať pred verejnosťou, že opozičné strany nie sú jednotné. Teraz zrejme príde k pokusu o novú dohodu opozície s vládnou stranou na novom kandidátovi,“ komentoval Horský.

50 debata chyba