Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kuzminová: Na sezónu som pripravená lepšie ako vlani

Po oddychovejšom lete sa opäť chystá na súťaživú zimu. "V porovnaní s vlaňajškom som absolvovala náročnejšiu prípravu. Verím, že sa to odzrkadlí aj v nadchádzajúcej sezóne. Medaily sľubovať nechcem, no budem o ne bojovať zo všetkých síl. Dúfam, že aspoň jednu zo svetového šampionátu v Ruhpoldingu prinesiem," vraví 27-ročná biatlonistka Anastasia Kuzminová, najúspešnejšia slovenská športovkyňa minulého roka. I najspoľahlivejšia - na vrcholných podujatiach pravidelne získava cenné kovy. V sobotu odchádza do Fínska na záverečné sústredenie pred ostrým štartom do novej sezóny.

04.11.2011 07:08
Anastasia Kuzminová Foto:
Anastasia Kuzminová.
debata (2)

Už ste sa kompletne presťahovali do nového domku?
Áno, už bývame na Suchom vrchu, no teraz si to užijem tak týždeň v mesiaci. Máme tam oveľa viac miesta i väčšiu pohodičku. Už máme aj všetko zariadené.

Zmenili ste niečo v príprave v porovnaní s vlaňajškom?
Namiesto Austrálie sme tentoraz dali prednosť pobytu na Novom Zélande. Vrátili sme sa odtiaľ s veľmi dobrým pocitom. Našli sme tam lepšie podmienky, čo sa prejavilo aj v kvalitnejšom tréningu a vyššom počte kilometrov. A keďže tam bola aj jednoduchá strelnica, trénovala som aj streľbu. A rozdiel bol i v tom, že sme vynechali pobyt vo vyššej nadmorskej výške na Dachsteine, kde sa dá len lyžovať a strieľať iba na kolieskových lyžiach, čo som už nepotrebovala. Namiesto toho sme sa v októbri pripravovali na fínskom severe na chladiacej dráhe, kde som komplexne trénovala beh i streľbu. Tohtoročné majstrovstvá sveta ukázali, že mi chýbal komplexný tréning vo vyššom zaťažení.

Zatiaľ pracujete bez streleckého trénera, pričom rozkolísaná streľba vás pripravila o ešte lepšie výsledky. Nechýba vám?
Strelecká forma mi kolísala hore-dolu, mala také vlny. V letnej príprave som sa preto viac venovala streľbe, no nepodcenila som ani beh. Na predchádzajúcom sústredení mi streľba šla celkom dobre. Upokojilo ma to, ubezpečila som sa, že strieľať viem. Podľa výsledkov z úvodou sezóny uvidím, či zvládnem streľbu sama. Počas sezóny sa už nedá veľmi experimentovať. Možno až pred majstrovstvami sveta budem rozmýšľať o pomoci nejakého odborníka, ak si to vyžiada situácia. Do nášho realizačného tímu však pribudol servisman Tomáš Fábry.

Hovorí sa, že o streľbe rozhoduje hlava. Potvrdíte to?
Strieľate tak, ako si veríte. Viacerí odborníci tvrdia, že technicky streľbu zvládam, potrebujem však väčšiu pohodu. A zvyknúť si konečne na tlak okolia a nečakať od seba najlepšie výsledky. To ma trochu brzdí, lebo sama od seba vyžadujem najlepšie výkony, a potom niekedy nezvládam streľbu. Musím byť pokojnejšia a viac si veriť. Potom to bude určite lepšie.

Ako by mala vyzerať sezóna, aby ste po jej skončení mohli byť spokojná?
Očakávam dobré výsledky z pretekov Svetového pohára. Nechcem vopred hovoriť, že budem vyhrávať – ako Nemka Magdalena Neunerová. Povie, že ide vyhrať – a vyhrá…

…ak je to neprekazí Kuzminová alebo niektorá iná súperka.
Nebudem to vopred tvrdiť, no pokúsim sa o to.

Aj o medailu zo svetového šampionátu, vrcholu tejto sezóny – podobne ako z vrcholov predchádzajúcich?
Cítila som sa nepríjemne, ako dávali niektorí ľudia najavo sklamanie z toho, že na tohtoročnom svetovom šampionáte som získala len jednu medailu – bronzovú. Po zlate a striebre z vancouverskej olympiády 2010 to považovali za neúspech. Bolo mi to trochu ľúto. Bronz som brala ako zlato, pretože majstrovstvá sveta som absolvovala krátko po chorobe. Kým mi bude slúžiť zdravie, kým pôjde všetko, ako má, dúfam, že aspoň jednu medailu získam.

Komu sa málila bronzová medaila?
(s vyčítavým úsmevom) Nechcem spomínať niektorých konkrétnych ľudí. Mala som z toho celkový pocit, akoby neúspech prevažoval nad úspechom. Zatiaľ sme spravili všetko pre to, aby som v sezóne opäť patrila k špičke. Nechcem dávať prázdne sľuby. Som tiež len človek, nemôžem sa naprogramovať na víťazstvá. V letnej príprave a teraz pred sezónou som nabehala viac kilometrov než vlani. A ešte nejaké odbehám, pretože do prvého ostrého štartu chýba takmer mesiac. Som lepšie pripravená ako vlani, ale ako to všetko vyjde, ukáže sa až v sezóne. V troch predchádzajúcich som sa držala na vysokej úrovni. Každý rok sa usilujem o čosi sa zlepšiť. Veľa rezerv už nemám, no chcem vydržať do zimnej olympiády v Soči 2014.

Vaša mladšia sestra Aňa sa na fejsbúku usmieva na fotke s koníkom. Máte aj vy vzťah ku koňom?
Ja nie, ale synčeka teraz veľmi zaujímajú. Nad Suchým vrchom je farma, kde sú aj koníky. Radi tam zájdeme cez víkend, Jelisej sa na nich rád povozí – tak jemne. Vydrží aj tridsať minút. Má to za odmenu, že vyšliapeme hore s palicami.

Zvykáte si na Slovensku i na hallowenské oslavy?
Väčšinou sme počas nich preč. Teraz nám však zazvonili pri dverách. Jelisej videl rodičov s deťmi prezlečenými do rôznych kostýmov. Pýtali si cukríky. Tak ho to zaujalo, že vravel, ako o rok aj on pôjde na návštevy.

Stane sa z vášho varenia boršču pre charitatívne Svetielko nádeje tradícia?
Zatiaľ sa plne sústreďujeme na najbližšiu sezónu. Čo bude po nej, sme ešte nenaplánovali. Ak nájdeme voľný termín – prečo nie?

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba