Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kuzminová ukončila sezónu. Je tehotná

Úspešná biatlonistka a aktuálne už aj dvojnásobná slovenská Športovkyňa roka Anastasia Kuzminová je tehotná a predčasne ukončila sezónu.

08.01.2015 10:41 , aktualizované: 12:05
Anastasia Kuzminová Foto: ,
Anastasia Kuzminová.
debata (17)

V ročníku 2014/2015 ešte neabsolvovala žiadne preteky Svetového pohára. Po avizovanom vynechaní úvodného podujatia vo švédskom Östersunde neštartovala ani v rakúskom Hochfilzene a slovinskej Pokljuke, čo už nebolo v pláne. „V novembri som absolvovala naplno posledné sústredenie. Ak by tehotenstvo prebiehalo tak, ako moje prvé, nastúpila by som aspoň na jedny preteky Svetového pohára. Zdravotný stav mi to však nedovoľuje, takže v tejto sezóne už, bohužiaľ, nenastúpim do pretekov Svetového pohára,“ uviedla na štvrtkovej tlačovej besede v Banskej Bystrici Anastasia Kuzminová, ktorá má už syna Jeliseja.

Najúspešnejšia slovenská biatlonistka vyrukovala s informáciou o svojom tehotenstve skôr, ako plánovala. Urobila tak preto, lebo sa na verejnosti objavovali nepravdivé informácie o jej zdravotnom stave. „Čítala som, že mám virózu a iné choroby, nepotešilo ma to. Báli sa o mňa aj moji blízki ľudia, písalo sa všeličo. Momentálne som v stave, že môžem trénovať jednofázovo. Mám obmedzený tréning, no snažím sa pokračovať v športovaní,“ objasnila Kuzminová, ktorá má predpokladaný termín pôrodu júl 2015. Tehotenstvo neplánovala, snažila sa oň skôr, už na jar 2014 po zimných olympijských hrách v Soči, kde v rýchlostných pretekoch na 7,5 km ako vôbec prvá biatlonistka v histórii obhájila zlatú medailu z Vancouveru 2010. „Nechcem, aby sa hľadala v tehotenstve mojej manželky senzácia,“ vyhlásil na štvrtkovej tlačovej konferencii osobný tréner a manžel Kuzminovej Daniel Kuzmin a pokračoval: "Budem otcom už druhýkrát, netajím radosť. Počas vianočných sviatkov sme boli v slovinskej Pokljuke a každý deň absolvovali bežecký tréning. Nasťa strieľala stojku, no netrénovala v plnom objeme. Sme radi, že aj na Slovensku napadol sneh a trate sú v okolí Banskej Bystrice upravené. Nebudeme snáď musieť cestovať von, no všetko bude záležať aj od zdravotného stavu. Podľa neho budeme voliť postup tréningu, ako aj návratu do súťažného kolotoča. Náš zrak sa momentálne upiera k zimným olympijským hrám 2018.“

Anastasia Kuzminová takisto nechce určovať termín návratu k súťažnému biatlonu. Nateraz nevylučuje ani ukončenie kariéry. „Je to pre mňa nová situácia, pretože sme sa chystali do sezóny, no súčasný stav ma obmedzuje vo veľa veciach. Chcem si udržiavať kondičku, ale dieťa má prednosť. Po pôrode možno prehodnotím zmysel života a poviem, že chcem byť len matka. Každopádne chcem byť lepšia matka pri druhom dieťati ako pri Jelisejovi. Určite chcem byť profesionálnou členkou Dukly i vtedy, ak by som nepretekala a mohla iným spôsobom prispieť k rozvoju biatlonového športu na Slovensku,“ prezradila trojnásobná olympijská medailistka.

Ak všetko pôjde podľa predstáv a zdravotný stav nebude komplikovať Kuzminovej kondíciu, slovenská biatlonistka by sa mohla objaviť na štarte Svetového pohára v roku 2016. „Je príliš skoro hovoriť o tom, kedy sa vrátim a v akom stave budeme ja i dieťa. Pri Jelisejovi prebiehalo tehotenstvo inak. Pretekala som a trénovala naplno a až po treťom mesiaci som spomalila a šetrila sa. Ženský organizmus potrebuje po pôrode deväť mesiacov regenerovať. Ja som po prvom dieťati už v treťom mesiaci trénovala a prvé preteky po pôrode som absolvovala v siedmom mesiaci. Každé tehotenstvo je iné, ale bola by som rada, ak by som sa predstavila na majstrovstvách sveta 2016 v nórskom Osle,“ dodala Kuzminová, ktorá je celkovým ziskom dvoch zlatých a jednej striebornej medaily z OH najúspešnejšia žena v slovenskej olympijskej histórii. Pridala ešte 6. miesto v stíhacích pretekoch na 10 km a bola aj členka miešanej štafety na 5. mieste. Vo Svetovom pohári 2013/14 absolvovala svoju doteraz najlepšiu sezónu – v celkovej klasifikácii obsadila 6. miesto, v konečnom poradí pretekov s hromadným štartom bola druhá. Dvakrát vyhrala preteky SP.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Anastasia Kuzminová