Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kuzminovej tréningová streľba vylúdila aj úsmev

V Rusku ostal Medzinárodný deň žien sviatkom. Aj v Chanty-Mansijsku chodili muži i ženy od rána s kvetinkami a kyticami. Obchody však mali otvorené, nepracovali banky, deti nemuseli ísť do školy. V ústrety vyšlo i počasie: nekonečne belasá obloha, slnečno a výdatne mrazivo namaľovali deň ako z reklamy. Na jednej strane zo siedmich vŕškov, ktoré obkolesujú hlavné mesto regiónu Jugry, sa na horizonte tlmene posúvali lyžiarske kabínky, na druhej v údolí pulzoval svojím šampionátovým životom rozľahlý biatlonový areál.

09.03.2011 11:00
Anastasia Kuzminová Foto:
Anastasia Kuzminová na trati.
debata

Krátko po poludní patril oficiálnemu tréningu žien. Do ticha praskali výstrely, tréneri ukazovali svojim zverenkám na zväčšených magnetických terčoch, kam mierili a podľa toho radili, ako upraviť mieridlá. Aj Alexander Chlusovič ďalekohľadom pozorne sledoval, ako si počína Anastasia Kuzminová v ležke i na stojke. Takmer po každej položke chvíľku debatovali.

„V stíhačke som neukázala svoju streľbu. Vo vytrvalostných pretekoch musím strieľať oveľa presnejšie, ak chcem opäť pomýšľať sa dobrý výsledok. Aj preto, aby som si posilnila sebadôveru pred pretekmi s hromadným štartom,“ konštatovala slovenská bronzová medailistka zo šprintu a šiesta zo stíhacích pretekov. O medailu ju pripravila podpriemerná streľba: šesť výstrelov minulo terč.

Dnes na MS
13.15 SEČ: Vytrvalostné preteky žien na 15 km (dvakrát ležka, dvakrát stojka, za každý nepresný výstrel je minútová penalizácia).


Odkrúžila kolo, prišla na ležku alebo stojku – a spravidla vybielila všetky terčíky. Strelecký tréner jej ukázal tabuľu so zásahmi, pri výmene zásobníkov si čo-to povedali. A znova ďalšie kolo, znova streľba v oboch polohách. Nasťa s kuklou na hlave sa po čistých položkách sem-tam aj usmiala, spokojne vyzeral aj jej tréner. Vysvetliť však Nastin strelecký výpadok v stíhačke odmietol. Aj vôbec niečo povedať.

„Nemajte mu to za zlé. K Anastasii prišiel začiatkom januára, ešte to nie je jeho práca,“ ospravedlňoval mlčiaceho streleckého trénera slovenskej reprezentantky jej manžel a člen realizačného tímu Daniel Kuzmin.

„Na prvý štart som sa postavila s tým, že som nevedela, čo od seba môžem očakávať, pretože choroba mi narušila prípravu. Ale – možno mi týždeň oddychu padol vhod. Celkovo sa cítim už lepšie a dúfam, že vydržím v takejto forme až do konca šampionátu,“ vyslovila želanie 26-ročná rodáčka z ruskej Ťumene.

Pod dohľadom Milana Gašperčíka trénovali aj ostatné slovenské reprezentantky. „Každá odstrieľala po štyri ležky a štyri stojky, Nasťa ešte o niečo viac. Dobrý tréning povzbudí, no dôležité je mať presnú mušku v pretekoch. Verím, že stav Janky Gerekovej, ktorá je trochu prechladnutá a pokašliava, sa do stredy nezhorší. Na vytrvalostné preteky nastúpi kvarteto Anastasia Kuzminová, Janka Gereková, Martina Chrapánová a Martina Halinárová,“ informoval Gašperčík.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba