Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Ľ. Štúr je stále neotrasiteľným pilierom nášho národného bytia

Predseda výboru NR SR pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek prednáša návrh výboru počas Slávnostného zasadnutia Národnej rady Slovenskej republiky pri príležitosti osláv 200. výročia narodenia Ľudovíta Štúra, 20. októbra 2015 v Myjave. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Slovenský parlament pripomína, že Ľudovít Štúr sa neobyčajným nasadením pustil do práce pre ľudí a obetoval jej celý svoj život.

Myjava 20. októbra (TASR) - Národná rada SR si s úctou pripomína 200. výročie narodenia Ľudovíta Štúra a vyzdvihuje, že je stále inšpiratívnym a neotrasiteľným pilierom nášho národného bytia. Uvádza sa to vo vyhlásení parlamentu, ktoré na slávnostnom zasadnutí v Myjave dnes prečítal predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek.

NR SR zdôrazňuje tiež, že keby Ľudovít Štúr iba inicioval prijatie slovenského jazyka, keby iba založil Slovenské národné noviny, keby iba stál pri formovaní dobrovoľníckej národnej gardy, keby iba založil Slovenskú národnú radu, keby iba podnecoval k praktickému uplatňovaniu zásad demokratickej správy vecí verejných a keby po sebe iba zanechal svoje zásadné spisy a stanoviská, tak každé z týchto "keby" je hodné ocenenia a úcty.

Slovenský parlament vo vyhlásení pripomína, že Ľudovít Štúr sa neobyčajným nasadením pustil do práce pre ľudí a obetoval jej celý svoj život. Oceňuje tiež jeho myšlienku v spise Slovanstvo a svet budúcnosti: "Celé dejiny sú v službách ducha alebo inými slovami, pôsobia a vplývajú na ne duchovné záujmy, ako napríklad náboženstvo a štát, umenie a veda. Prostredníctvom toho všetkého sa má ľudský rod stále viac a viac zušľachťovať, oslobodzovať a dospievať k vedomiu samého seba, má sa čoraz viac približovať k ideálu ľudského života".

Národná rada SR vyjadruje úctu k odkazu Ľudovíta Štúra uvedomujúc si, že vždy treba mať na zreteli najmä duchovné hodnoty, nielen záujmy materiálne. Parlament sa zároveň inšpiruje Štúrovým odkazom pri obrode ducha vlastenectva a posilňovaní národnej hrdosti.

NR SR si uvedomuje, že ten najkrajší a najvzácnejší hold odkazu Ľudovíta Štúra musíme zložiť každý sám a my všetci spoločne. "Stačí žiť pre pravdu a spravodlivosť, uprednostniť záujem verejný pred túžbami privátnymi. Stačí slúžiť ľuďom, počúvať ich vôľu a názory a pracovať pre národ, pre Slovensko, pre našu vlasť," uzatvára NR SR vo vyhlásení.