Ladislav Mňačko: Súdruh Münchhausen

Satirický román vyšiel v roku 1972 zároveň po slovensky a nemecky v západonemeckom exilovom vydavateľstve Index.

02.03.2017 05:00
debata

„Orwellovsky" nekompromisný, no neobyčajne svieži pohľad na „normalizovaný" život v reálnom socializme je dôkazom, že jedno z najtemnejších období našej histórie sa dá demaskovať s humorným nadhľadom.

Ladislav Mňačko: Súdruh Münchhausen

Novinár a spisovateľ Ladislav Mňačko (1919 – 1994) patril medzi najvýznamnejších česko-slovenských autorov. V počiatkoch svojej literárnej tvorby sa prejavoval najmä ako angažovaný básnik a dramatik, ale už jeho prvé prozaické dielo, protivojnový román Smrť sa volá Engelchen, sa stretlo s nevídaným čitateľským ohlasom a dočkalo sa filmového spracovania. V roku 1963 opísal temné zákulisie politických procesov v 50. rokoch v knihe Oneskorené reportáže. V prelomovom roku 1968 mu vyšiel dnes už kultový román Ako chutí moc.

V roku 1967 bol za svoj postoj proti podporovaniu arabskej politiky voči Izraelu zbavený československého občianstva a rozhodol sa ostať v zahraničí. O niekoľko mesiacov síce opäť zavítal do vlasti, ale po okupácii Československa armádami Varšavskej zmluvy odišiel na dve desaťročia do emigrácie. Začiatkom roku 1990 sa vrátil na Slovensko, o dva roky sa ako kritik rozpadu spoločného štátu usídlil v Prahe.

Europa

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ladislav Mňačko #Súdruh Münchhausen