Legenda bazénov Martina Moravcová oslávi v sobotu 40. narodeniny

NETKY.SK • 15 Január 2016, 09:42 • 2 min
Legenda bazénov Martina Moravcová oslávi v sobotu 40. narodeniny

BRATISLAVA - Legendárna slovenská plavkyňa Martina Moravcová oslávi v sobotu 40. narodeniny. Vo svojej zbierke má 67 medailí z vrcholných podujatí vrátane dvoch strieborných z OH 2000 v Sydney, šesťkrát sa stala najúspešnejšou športovkyňou Slovenska. Je sedemnásobnou majsterkou sveta v krátkom bazéne a 19-násobnou európskou šampiónkou. Z kontinentálnych šampionátov v dlhom bazéne vylovila tri zlaté medaily.

slovakia

left justify in out

Rodáčka z Piešťan mala odjakživa blízko k vode, plávaniu sa venovali jej mama Darina i otec Karol. Na medzinárodnej scéne prvýkrát zažiarila v roku 1991, keď na juniorských majstrovstvách Európy v Antverpách vybojovala dva cenné kovy. Už ako 16-ročná okúsila olympijskú atmosféru, na OH 1992 v Barcelone bola najmladšou členkou česko-slovenskej výpravy. Na ďalších štyroch olympiádach štartovala už ako reprezentantka SR. Vrchol zažila v Sydney, kde sa tešila zo striebra na 100 m motýlik a 200 m v.sp.

 

Mimoriadne úspešne si počínala na podujatiach Svetového pohára, na ktorých vybojovala 105 zlatých medailí, trikrát sa stala celkovou víťazkou prestížneho seriálu. Počas kariéry vytvorila tri svetové, 16 európskych a 207 slovenských seniorských rekordov. Slovensko reprezentovala na siedmich MS v dlhom bazéne (medailová bilancia 0-3-2), na ôsmich MS na krátkom bazéne (7-5-5), na deviatich ME v dlhom bazéne (3-10-1) a na desiatich ME v krátkom bazéne (19-8-2).

 

Aktívnu kariéru oficiálne ukončila v decembri 2012, na plávanie však nezanevrela. Každé leto sa vracia z Dallasu do Piešťan, kde organizuje letné kempy pre talentované deti. "Mnohé z nich prichádzajú každý rok a vidno na nich, ako sa zlepšujú. Niektorí nádejní plavci sa ukazujú vo veľmi dobrom svetle a mohli by z nich v budúcnosti vyrásť reprezentanti," povedala mama päťročnej Karolínky a dvojročného Miška.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies