Legendárny Golonka má jasno: Ja som objavil Demitru, dnes sú problémom talenty

Hokejová legenda Jozef GolonkaHokejová legenda Jozef Golonka Zdroj: Ján Zemiar

BRATISLAVA - V problémoch slovenského hokeja má jasno, vie pomenovať problémy a nemá rád kritiku tých, čo v hokejovom živote veľa nedokázali, ale dnes mudrujú. Legendárny reprezentant čias federácie a člen štyroch Siení slávy Jozef Golonka mal pravdu, keď v roku 2002 povedal, že zlato z Göteborgu je prvé a na dlhý čas aj určite posledné pre Slovensko.

Mnohí ľudia ho odvtedy majú v zuboch, no ukazuje sa, že mal pravdu. "Problém sú talenty. My spomíname na rok 2002, Česi vyhrávajú šampionáty a olympijské hry. Nemáme koncepciu na vyhľadávanie talentov. To nie je problém jedného roka, ale piatich až šiestich. Nemôžeme fungovať tak, že zoberiem hŕbu peňazí a dám niekomu, že vychovávaj si talenty. Keď ma niekto bohatých rodičov a má talent, peniaze rodičov by nemal ani potrebovať. A keď niekto talent nemá, bohatí rodičia mu nepomôžu," povedal pre Športky.

Jozef Golonka Galéria fotiek (2)
Česi podľa Golonku hľadajú talenty všade, podobne sú na tom aj Rusi, ktorí nám zasa utekajú a ani poriadne nevieme, čo robia. "To tak bolo aj za Sovietskeho zväzu. Hovorili nám, že trénujú na suchu, tak sme to robili aj my. A netušili sme, že oni v júli trénujú na ľade," zaspomínal si Golonka.

Pochválil sa, že on objavil Pavla Demitru a Richarda Zedníka.a dal im možnosť hrať za národné mužstvo. Bolo to po rozdelení federácie, keď Slovensko muselo bojovať v predolympijskom turnaji, aby sa vôbec kvalifikovalo do Nagana. "Chýbali nám hráči na olympijskú kvalifikáciu do Oberhausenu. Poprosil som Pavla Macka, aby mi pozrel, ktorí hráči hraju v zahraničí a obtelefonoval ich. Doniesol mi dvoch hráčov, jedného z Dubnice a druhého z Bystrice, že hrajú niekde v zámorí AHL. Tak sme ich povolali, tréneri v kluboch súhlasili, a nakoniec to boli dvaja hráči, ktorí nám vyhrali olympijskú kvalifikáciu. Demitra a Zedník samozrejme okamžite dostali zmluvu a ešte ten rok hrali v NHL," povedal pre Športky Golonka.

Viac o téme: Jozef Golonka Talenty
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: Ján Zemiar
  • Zdroj: kt; Športky

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy