Dobré noviny
Literárne práce Miloša Krna boli preložené do jedenástich jazykov
TASR
TASR

Literárne práce Miloša Krna boli preložené do jedenástich jazykov

Profesor, publicista Dalibor M. Krno, archívne foto.
Profesor, publicista Dalibor M. Krno, archívne foto. — Foto: TASR/ Ivan Dubovský

Do posledných dní života sa zúčastňoval na podujatiach organizovaných Slovenským zväzom protifašistických bojovníkov, Klubu bratislavských antifašistov, Klubu Nového slova a publikoval v tlači.

Bratislava 25. júla (TASR) - Literárne práce spisovateľa a publicistu Miloša Krna boli preložené do jedenástich jazykov. On sám prekladal poéziu a prózu najmä ruských, nemeckých, gruzínskych a arménskych autorov. Dnes uplynulo 95 rokov od jeho narodenia.

Miloš Krno sa narodil 25. júla 1922 v Bratislave. Svoje detstvo prežil v liptovskej dedine Nemecká Ľupča (dnes Partizánska Ľupča). Po absolvovaní nemeckého a slovenského gymnázia v Kežmarku študoval na Právnickej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave, kde sa zapojil do protifašistického hnutia mládeže.

Počas Slovenského národného povstania (SNP) v auguste 1944 bol generálnym tajomníkom Spolku bojujúcich vysokoškolákov v Banskej Bystrici. Pôsobil ako partizánsky osvetár a publicista, bol členom IV. československej partizánskej brigády v Nízkych Tatrách. Po prechode frontu písal pre denník Pravda v Košiciach.

Neskôr pracoval pre vtedajšieho štátneho tajomníka Vladimíra Clementisa na ministerstve zahraničných vecí v Prahe (dnes ČR). Sedem rokov strávil na československom veľvyslanectve v Moskve vo vtedajšom Zväze sovietskych socialistických republík (ZSSR). Taktiež zastával post vedúceho kultúrnej rubriky denníka Pravda, potom bol vo funkcii tajomníka Zväzu slovenských spisovateľov, šéfredaktora časopisu Obzor socializmu a napokon ústredného dramaturga Slovenského filmu. Od roku 1977 pôsobil v slobodnom povolaní. V rokoch 1954 až 1964 bol poslancom Slovenskej národnej rady (SNR) za Liptov, Oravu a Kysuce.

Miloš Krno debutoval ako básnik v roku 1944 zbierkou surrealistických básní Šialené predstavenie. Neskôr sa preorientoval na prózu. Venoval sa najmä obdobiu druhej svetovej vojny. Napísal dve románové trilógie, romány a novely. Viaceré knižky napísal pre deti a mládež. Písal aj scenáre k filmom.

Za literárnu tvorbu ho viacrát ocenili. V roku 1973 dostal Cenu slovenskej národnej kinematografie v oblasti hraných filmov za rok 1972 za scenár diela Zajtra bude neskoro a v roku 1979 Cenu Zväzu slovenských spisovateľov za prózu za román Cnostný Metod.

V roku 2002 mu vyšla posledná kniha spomienok a esejí o Gruzínsku s názvom Ak je na zemi raj.

Takmer do posledných dní svojho života sa aktívne zúčastňoval na podujatiach organizovaných Slovenským zväzom protifašistických bojovníkov, Klubu bratislavských antifašistov, Klubu Nového slova a publikoval v tlači.

Autor viacerých rozhlasových hier a scenárov k celovečerným i televíznym filmom Miloš Krno zomrel v Bratislave pred desiatimi rokmi 21. júla 2007 iba niekoľko dní pred svojimi 85. narodeninami.

Už ste čítali?