Dobré noviny
Lyrický soprán Anny Martvoňovej vynikal v talianskej opere
TASR
TASR

Lyrický soprán Anny Martvoňovej vynikal v talianskej opere

Slovenská sopranistka Anna Martvoňová
Slovenská sopranistka Anna Martvoňová — Foto: www.wikipedia.sk

Anna Martvoňová sa narodila 3. októbra 1922 v Nitre. Operná speváčka bola sólistkou Opery SND v Bratislave v rokoch 1951 až 1985.

Nitra/Bratislava 3. októbra (TASR) - Dlhoročná sólistka operného umeleckého súboru Slovenského národného divadla (SND) Anna Martvoňová doslova uchvátila v roku 1955 divákov titulnou postavou Madame Butterfly v opere Giacoma Pucciniho. V pondelok 3. októbra uplynie 95 rokov od narodenia slovenskej sopranistky.

Anna Martvoňová sa narodila 3. októbra 1922 v Nitre. Spev študovala u českého operného speváka a pedagóga Arnolda Flögla a u bratislavskej hudobnej pedagogičky Dariny Žuravlevovej.

V rokoch 1940-1951 bola členkou zboru Opery SND, medzitým spievala aj v Divadle Andreja Bagara (DAB) v Nitre. Jej lyrický hlasový potenciál vynikal nielen v talianskej a francúzskej opere, ale aj v hudobných dielach dvadsiateho storočia.

Operná speváčka bola sólistkou Opery SND v Bratislave v rokoch 1951 až 1985. Popularitu jej priniesli hlavne lyricko-mladodramatické postavy svetovej opernej klasiky. Zaskvela sa úlohou Madame Butterfly v rovnomennej Pucciniho opere, úlohou Líšky Bystroušky tiež v rovnomennej opere Leoša Janáčka a Kaťuše Maslovovej vo Vzkriesení od Jána Cikkera. Úspech zaznamenala aj ako Barča v Hubičke Bedřicha Smetanu, či v postave Mimi v Bohéme od Giacoma Pucciniho.

Často koncertovala, okrem piesňových recitálov často spievala sopránové sóla so Slovenskou filharmóniou a nahrávala v rozhlase a televízii.

Manželom opernej divy bol taktiež operný spevák - barytonista Juraj Martvoň. Manželia Juraj a Anna Martvoňovci patrili od 50. rokoch 20. storočia k profilovým popredným členom operného súboru SND.

Operná umelkyňa Anna Martvoňová zomrela 16. decembra 1990 vo veku 68 rokov v Bratislave.

Už ste čítali?