Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

M. Kňažko si prevzal Cenu Thálie v kategórii činohra

Kandidát na prezidenta SR Milan Kňažko Foto: TASR/František Iván

Ceny Thálie vyhlasuje a organizuje od roku 1994 Herecká asociácia, nezávislá profesná odborová organizácia výkonných umelcov, ktorí pôsobia v Českej republike.

Praha 26. marca (TASR) - Slovenský herec Milan Kňažko si v sobotu (25.3.) prevzal v Zlatej kapličke Národného divadla v Prahe prestížnu výročnú Cenu Thálie v kategórii činohra. TASR informovala PR manažérka Zuzana Golianová. Odborná porota ocenila jeho mimoriadny herecký koncert v monodráme Shylock Divadla Na Jezerce.

Milan Kňažko bol nominovaný na Cenu Thálie aj pred desiatimi rokmi za rolu Picasso z rovnomennej inscenácie Divadla Ungelt.

"Ďakujem za dôveru Honzovi Hrušinskému, Divadlu Na Jezerce, za to, že našiel odvahu niesť toto riziko, prísť s hrou, ktorá poukazuje na komplikované problémy v našom živote a nie vždy dáva na ne uspokojivé odpovede. Hovorí sa o politickej korektnosti, ale často je to myslené ironicky, pretože politická korektnosť vlastne vzniká z politického alibizmu jednotlivcov, ktorí sa boja riskovať svoje dobré meno. Už pred desiatimi rokmi som bol nominovaný za Picassa, takže môžem povedať, že som pravidelne nominovaný každých desať rokov, timing je dokonalý, môžem sa tešiť na rok 2027," povedal ocenený Milan Kňažko.

Inscenácia Shylock mala v pražskom Divadle Na Jezerce premiéru 27. apríla 2016. Pôvodnú hru kanadského dramatika Marka Leiren-Younga režíroval Radek Balaš.

Ceny Thálie vyhlasuje a organizuje od roku 1994 Herecká asociácia, nezávislá profesná odborová organizácia výkonných umelcov, ktorí pôsobia v Českej republike.

Divadelné ceny Thálie za rok 2016 si odniesli Kňažko, Vránová i Vojtek



Jedným z laureátov českých divadelných cien Thálie za rok 2016, ktoré Herecká asociácia na pódiu Národného divadla v Prahe udeľovala v sobotu večer, je Milan Kňažko. Cenu v kategórii najlepší mužský činoherný výkon dostal za postavu kupca Jona v hre Marka Leirena-Younga Shylock, ktorú uvádza pražské Divadlo Na Jezerce.

"Naposledy som bol byl nominovaný pred 10 rokmi," citoval ho server iDnes.cz.

Za ženský činoherný herecký výkon ocenila asociácia Hanu Briešťanskú, ktorá v hre Petrolejové lampy v Národnom divadle v Brne stvárnila Štěpku. Rocker Josef Vojtek bodoval s dvojúlohou Mefista a Fausta v muzikáli Mefisto v pražskej Hybernii a Alena Vránová dostala prestížnu cenu Thálie za celoživotné majstrovstvo v činohre.

Predstaviteľka Pyšnej princeznej, ktorá tento rok oslávi 85. narodeniny, stvárnila desiatky úloh na doskách Mestských divadiel pražských a na scéne pražského Divadla Ungelt a v ostatnom čase sa objavila napríklad vo filme Vratné lahve či televíznom seriáli Náves.

"Za všetky tie šťastné chvíle v mojom hereckom živote ďakujem divákom," povedala pri preberaní ocenenia.

Cenu kolégia Thálie za mimoriadny prínos divadlu získal dramatik a režisér Jan Schmid, zakladateľ Studia Ypsilon, ktorý vlani oslávil 80. narodeniny.

Osobitosťou tohto ročníka bolo, že na ceny Thálie nebol nominovaný nik z umelcov prvej scény - Národného divadla v Prahe.

Prinášame zoznam cien Thálie za rok 2016

Činohra:
Hana Briešťanská, Petrolejové lampy, Národní divadlo Brno
Milan Kňažko, Shylock, Divadlo Na Jezerce, Praha

Opera:
Pavla Vykopalová, Káťa Kabanová, Národní divadlo Brno
Thomas Weinhappel, Hamlet, Národní divadlo moravskoslezské, Ostrava

Opereta, muzikál:
Lenka Pavlovič, Ples v opeře, Národní divadlo moravskoslezské Ostrava
Josef Vojtek, Mefisto, Divadlo Hybernia, Praha

Balet a pantomíma:
Jui Kjotaniová, Don Quijote, Moravské divadlo, Olomouc
Radim Vizváry, Sólo, Mime Prague

Celoživotné dielo:
Alena Vránová (činohra),
Věra Říčařová a František Vítek (bábkové divadlo),
Marcela Machotková (opera),
Marcela Martiníková (balet),
Pavla Břínková (opereta a muzikál)

Osobitná cena kolégia Thálie:
Jan Schmid (režisér, dramatik, herec, výtvarník)

Cena prezídia Hereckej asociácie pre mladého umelca do 33 rokov v obore činohernej tvorby:
Veronika Lazorčáková, Divadlo v Dlouhé, Praha