Michal Kováč: Želám si, aby tu viac nebola obava z vlády oligarchov
3.8.2015 09:25
akt. 05.02.2019 01:58

Michal Kováč: Želám si, aby tu viac nebola obava z vlády oligarchov

Michal Kováč Zdroj: TASR
Uložiť článok
Bývalý prezident Michal Kováč oslávi 85 rokov. Prezradil predvolebný scenár, ktorý je pre neho ideálny.

Ideálnym povolebným scenárom by bolo, ak by zmizla obava z nadvlády mocných oligarchov a vládu jednej strany by nahradila pluralita. To by uvoľnilo situáciu v krajine. Želá si to prvý prezident samostatnej SR Michal Kováč, ktorý sa v stredu 5. augusta dožíva 85 rokov.

„Bolo by dobré, keby sa do popredia dostali politické zoskupenia s dostatočným počtom hlasov tak, aby si prezident Andrej Kiska mohol vyberať, koho poverí zostavením novej vlády,“ povedal Kováč pre TASR.

On sám je rozhodnutý, že voliť pôjde, svojho favorita však zatiaľ neprezradil. Je si však istý, že si dokáže z ponuky vybrať. Michal Kováč podľa svojich slov politiku stále sleduje.

„Vidím nové javy. Na pravicovej strane spektra sa rozpadá spojenie, ktoré existovalo, a znepokojuje ma, že politici hľadajú malichernosti, aby sa zabránilo opätovnému spojeniu,“ povedal. Exprezident spomenul najmä osud SDKÚ-DS, ktorá je podľa prieskumov verejnej mienky hlboko pod hranicou zvoliteľnosti.

Za nie dobré tiež označil, že Slovensko má od revolúcie prvýkrát vládu jedinej strany. „Mne sa tiež nezdá, ak jedna strana ovláda vládu aj parlament a môže si presadiť, čo chce. Bolo by správnejšie, keby fungovala pluralita názorov. Tiež je dôležité, aby politici nehľadali zbytočne nepriateľa a aby bolo medzi nimi menej závisti a viac porozumenia,“ odkázal.

Bývalý prezident sa nevyhol ani hodnoteniu Andreja Kisku, ktorý je vo funkcii hlavy štátu ako prvý nepolitik v histórii. „Ja ho hodnotím pozitívne. Je dobré, že sa objavil človek, ktorý sa stáva istou protiváhou vláde,“ myslí si.

Na margo osudu svojej pôvodne materskej strany HZDS, ktorá vlani odhlasovala vlastný zánik, Kováč povedal, že takýto vývoj očakával.

„Zistil som, že aj po mojej kritike vtedajšej vlády nedošlo k náležitým zmenám. Preto som očakával, že skôr alebo neskôr sa to prejaví v strate dôvery u občanov. Ukázalo sa, že sa nedá dlhodobo vládnuť tak, ako chcelo HZDS na čele s Vladimírom Mečiarom,“ tvrdí exprezident, ktorého do funkcie hlavy štátu presadilo práve HZDS.

Neskôr sa však cesty Kováča a Mečiara pre ostré spory rozišli. Michal Kováč hovorí, že v súčasnosti už nemá vo svojej kancelárii prácu a chystá sa na oslavu jubilea.

„Je to pekný vek a patrí sa, aby som to aj náležite oslávil. Pozval som zatiaľ tých istých ľudí, čo boli aj na mojej osemdesiatke. Teda biskupov, známych, priateľov a uvažujem aj o pozvaní ďalších, ale zatiaľ nechcem menovať,“ uzavrel bývalý prezident.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.