Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Macejková vyhodnocovala výsledky projektu na eliminovanie prieťahov

Ivetta Macejková
Ivetta Macejková (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ústavný súd SR zavŕšil prvú etapu projektu, v ktorom zisťuje príčiny prieťahov v súdnych konaniach. Predsedníčka Ústavného súdu Ivetta Macejková vyhodnocovala jeho výsledky s ostatnými zložkami justície na dnešnej porade v Bratislave. Po rokovaní skonštatovala, že projekt má efekt a bude pokračovať jeho ďalšia etapa.

"Cieľom tohto projektu je eliminovať prieťahy v súdnom konaní, zvýšiť dôveryhodnosť justície vo verejnosti, eliminovať spory pred Európskym súdom pre ľudské práva," povedala Macejková. Otázku, čo je hlavnou príčinou prieťahov podľa nej zodpovie uznesenie z dnešnej porady, ktoré bude zverejnené o dva až tri týždne.

Sama si však myslí, že problémy v súdnych konaniach nespôsobujú len samotní sudcovia, príčinou je aj zlá organizácia súdov, nedostatočné vzdelávanie sudcov, materiálne zabezpečenie súdov a ďalšie dôvody.

Podstatou projektu Ústavného súdu podľa Macejkovej bolo sledovanie prípadov, v ktorých tento súd uznal prieťahy, až do ich právoplatného skončenia. Na dnešnej porade sa okrem šéfky Ústavného súdu zúčastnili aj zástupcovia Ministerstva spravodlivosti SR, Generálnej prokuratúry SR, Policajného zboru, Slovenskej advokátskej komory a Verejnej ochrankyne práv.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu