Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Madagaskarský kráľ Móric Beňovský sa narodil pred 270 rokmi

Móric Beňovský Foto: wikipedia.org

Predstaviteľ doby osvietenstva, rozvoja dopravy, obchodu a spoznávania neprebádaných oblastí Móric Beňovský zasiahol do dejín viacerých krajín a bol prvým slovenským autorom literárneho bestselleru.

Vrbové/Bratislava 19. septembra (TASR) - Cestovateľ a madagaskarský kráľ Móric Beňovský sa narodil vo Vrbovom 20. septembra 1746. V utorok uplynie od jeho narodenia 270 rokov.

Predstaviteľ doby osvietenstva, rozvoja dopravy, obchodu a spoznávania neprebádaných oblastí Móric Beňovský zasiahol do dejín viacerých krajín a bol prvým slovenským autorom literárneho bestselleru. Jeho dielo Pamäti a cesty, ktoré z francúzštiny preložil John Hyacinth de Magellan (potomok rovnomenného slávneho moreplavca) do angličtiny, v roku 1790 vydali v Londýne (dnes Spojené kráľovstvo). Po francúzsky písaný rukopisný originál je v súčasnosti uložený v londýnskom Britskom múzeu (British Museum).

Móric Beňovský pochádzal zo šľachtického rodu. Pred rokom 1764 vstúpil do rakúskej cisárskej armády. Ako vojak slúžil na Spiši, od roku 1768 v plukoch poľskej armády. Dostal sa do väzenia, z ktorého ušiel. Opäť ho zaistili a uväznili na Ľubovnianskom hrade, odkiaľ sa mu podarilo utiecť do Poľska.

Tam Beňovského zajali Rusi a začala sa jeho dobrodružná cesta na Kamčatku. Odtiaľ utiekol na lodi a cez Kurilské ostrovy, Japonsko a Taiwan sa dostal v júli 1771 na Madagaskar. Misiou na tomto ostrove ho poverilo Francúzsko. Založenie obchodnej zámorskej osady Beňovskému sťažovali zlé prírodné podmienky a súperenie s predstaviteľmi iných spoločností. Zblížil sa však s náčelníkmi domorodých kmeňov a tí ho 1. októbra 1776 na planine Mahevelou vyhlásili za kráľa Madagaskaru.

V roku 1777 francúzsky kráľ Ľudovít XV. zamietol Beňovského plány na kolonizáciu Madagaskaru. O rok neskôr sa Beňovský vrátil do rakúskej monarchie, zdržiaval sa v Beckovskej Vieske a vo Viedni (dnes Rakúsko), prijali ho aj naspäť do cisárskej armády. Po čase ho však opäť zlákalo zahraničie, vo francúzskom Paríži nadviazal styky s Benjamínom Franklinom, neskorším prezidentom Spojených štátov amerických (USA). V roku 1783 odcestoval s rodinou do Londýna, kde hľadal kontakty v obchodných kruhoch. Odtiaľ aj s rodinou odcestoval do USA, kde začal organizovať výpravu na Madagaskar.

Po príchode na Madagaskar vybudoval obchodnú osadu Mauretánia, ktorú Francúzsko nečakaným útokom dobylo. V tomto boji Beňovský 23. mája 1786 padol. Po jeho smrti sa jeho manželka s dcérami presťahovala z USA do kaštieľa v Beckovskej Vieske.

Amatérske Dyvallo spod šikmej veže vo Vrbovom, ktoré zdobí od októbra 2012 bronzová socha slávneho svetobežníka, uviedlo v roku 2012 premiéru divadelnej hry Sprisahanie. Drámu jej autor Roman Nikodem napísal na námet hry Augusta von Kotzebue Hrabě Beňovský aneb Spiknutí na Kamčatce, ktorú uvádzali v meruôsmych rokoch nadšenci pre divadlo na Myjave.

Vrbové sa v roku 2015 rozhodlo udeľovať ocenenie Beňovského glóbus za popularizáciu tejto výraznej osobnosti v duchu porozumenia medzi národmi, jeho laureátom sa stal bývalý prezident SR Rudolf Schuster.

V auguste 2016 sprístupnilo Ľubovnianske múzeum na hrade v Starej Ľubovni novú expozíciu venovanú Móricovi Beňovskému.