Maliarka Běla Kolčáková si pripomína životné jubileum veľkou výstavou

NETKY.SK • 11 Január 2018, 16:03 • 2 min
Maliarka Běla Kolčáková si pripomína životné jubileum veľkou výstavou

BRATISLAVA – Výber z tvorby maliarky Běly Kolčákovej prezentuje veľká výstava Splynutie v Bratislave. Koná sa na počesť nedávneho osemdesiatky tejto stále aktívnej výtvarníčky.

slovakia

left justify in out

"Běla Kolčáková je obohatením slovenskej aj československej výtvarnej kultúry, pretože reprezentuje toto rozpätie. Pražská rodáčka pôsobila na Orave so svojím manželom Ignácom Kolčákom, významným oravským umelcom a organizátorom. Potom žijúca v Bratislave aj so svojou muzickou, architektonickou a maliarskou rodinou," priblížil počas stredajšej (10.1.) vernisáže kurátor výstavy Bohumír Bachratý.

 

"Obohatenie aj význam Kolčákovej je aj v tom, že do tvorby priniesla poéziu, fantazijný realizmus, lyrickú a nežnú maľbu, ktorá má svoje miesto v druhej polovici 20. storočia aj v súčasnosti práve o tie vzácne poetické hodnoty, ktoré sa v tomto príliš prozaickom a tvrdom svete často strácajú a prekrývajú sa všelijakým nepeknými, nemúdrymi a nedobrými vecami. Kniha je pekný príklad jej prvej umeleckej monografie, ktorú si Běla Kolčáková skutočne zaslúži," doplnil kurátor.

 

Expozícia predstavuje obrazy a artprotisy prevažne z obdobia po roku 2000. Olejomaľby Pradienka, Kreslo na snívanie, Prenatálna krajina, Tri sudičky na pláži, Zelená explózia, Hmlové víly, Krajina žien, Veľká sopka, Kamenný korzet, Modlitba za zem, Tretie oko, Šedá eminencia a ďalšie spestrujú veľkoplošné textilné obrazy Anjel, Lúka, Ochranca, Modrá brána, Chrám a iné.

 

Bachratý je autorom knihy, ktorá bola tiež prezentovaná a podľa neho výstava a monografia sú príspevkom k začínajúcemu sa roku stého výročia vzniku Československa.

Běla Kolčáková (1937) ukončila v rodnej Prahe maturitné štúdiá na Výtvarnej škole (1956) a absolvovala štúdium na Akadémii výtvarných umení u profesora Vlastimila Radu (1963). V tom istom roku sa s rodinou presťahovala do Dolného Kubína. Tam pracovala v Oravskej galérii a učila na Ľudovej škole umenia. Od roku 1978 žije v Bratislave. Venuje sa komornej maľbe, ilustrácii a textilným obrazom artprotis. Maľuje najmä krajinárske a figurálne motívy.

 

Získala čestné uznanie za ilustrácie v súťaži Najkrajšie československé knihy (1969). Od roku 1960 mala viac ako 50 samostatných a ešte viac kolektívnych výstav v slovenských a českých mestách, Rakúsku, Francúzsku, Veľkej Británii, Nemecku, Poľsku, USA a inde. Viackrát vystavovala s manželom, dcérou Karin Rothenstein-Kolčákovou, synmi Marekom a Michalom, nevestou Noémi Kolčákovou-Szakállovou. Ilustrovala takmer 30 kníh. Jej tvorba je zastúpená v 13 galériách na Slovensku, v Česku a Nemecku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies