Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Maliarka M. Balážová svoju 60-ku oslávi bratislavskou výstavou

Ilustračné foto Foto: TASR

V aktuálnej fáze tvorby u nej do popredia výraznejšie vstupuje feministická pozícia, ktorá ako obsahová dominanta zaujala ústredné postavenie až v rámci posledných výstavných projektov.

Bratislava 30. augusta (TASR) – Maliarka Mária Balážová pripravuje výstavu s názvom Ženská geometria, ktorou si pripomenie svoje významné životné jubileum. V bratislavskej Galérii Z bude vernisážou výstava verejnosti sprístupnená v piatok 2. septembra o 18.00 h.

"Už na niekoľkých predchádzajúcich výstavách ohlásila v rámci postgeometrickej abstrakcie vstup do novej problematiky, ktorá dodnes stále intenzívne rámcuje jej dielo. V aktuálnej fáze tvorby u nej do popredia výraznejšie vstupuje feministická pozícia, ktorá síce bola v podprahovej rovine jej prác prítomná vždy, ale ako obsahová dominanta zaujala ústredné postavenie až v rámci posledných výstavných projektov: Od poriadku k chaosu (Turčianska galéria Martin, 2014) a Mužské a ženské obrazy (Galéria umenia Ernesta Zmetáka Nové Zámky, 2013)," uvádza kurátor výstavy Roman Gajdoš.

Podľa neho je Balážovej prístup používajúci abstraktnú maľbu na tlmočenie feministických a rodovo podfarbených obsahov špecifický. Zatiaľ čo v predchádzajúcej tvorbe bola hadia hlava odkazujúca k ženskej symbolike nosnou figúrou, ktorej konfigurácie vždy nanovo definovali obrazové pole, od roku 2006 vstupuje do jej uvažovania nový prvok – muž, premietaný do plochy obrazu ako hadia hlava s dvoma štvorcami uprostred a tvoriaci vizuálny protipól k ženskému princípu. Nové tvaroslovie a prvky individuálnej mytológie napomáhajú k definovaniu vzťahového a proporčného balansu, kde je nadvláda muža ako dominantného ovládacieho prvku systematicky projektovaná do plochy obrazu.

"V najnovších prácach sa výtvarníčka presúva od všeobecných feministicky intonovaných komentárov k osobným príbehom," dodáva Roman Gajdoš.

Mária Balážová sa narodila v Trnave (1956). Študovala v Bratislave na Škole umeleckého výtvarníctva (1972-1978) a na Vysokej škole múzických umení na oddelení kostýmového výtvarníctva (1978–1984). Od roku 1997 je pedagogičkou na Trnavskej univerzite, v roku 2004 habilitovala na docentku na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Venuje sa maľbe, grafike, kresbe a objektom. Od roku 1998 je členkou Klubu konkretistov a zakladajúcou členkou združenia Na východ od raja. Mala desiatky samostatných a skupinových výstav v slovenských mestách i v ČR, Nemecku, Maďarsku, Švajčiarsku, Juhoslávii, Španielsku, Poľsku, Holandsku, Taliansku, Veľkej Británii, Rakúsku, USA, Japonsku a iných krajinách. Vlastní niekoľko medzinárodných ocenení a jej diela sú v zbierkach viacerých slovenských a českých galérii i v Japonsku.


Výstava potrvá do 9. októbra.