Maroš Kramár: Lordi si zaslúžia žiť ďalej

Cesty bratislavského divadelného a koncertného priestoru Ateliér Babylon a Maroša Kramára sa už pred niekoľkými mesiacmi rozišli. Salónna komédia Lordi vychádzajúca z námetu Oscara Wilda, ktorú po jej českých "objaviteľoch" zinscenovali slovenskí herci ako druhí na svete, však tento rozchod prežije. V obnovenej premiére ju uvedie novozaložený Ateliér Maroša Kramára už túto nedeľu na svojom prechodnom javisku v tanečnom divadle Heineken Tower Stage.

22.09.2012 12:00
Maroš Kramár, Peter Šimun a Jozef Vajda v hre... Foto:
Maroš Kramár, Peter Šimun a Jozef Vajda v hre Lordi.
debata

Ateliér Babylon otvára ďalšiu sezónu, ale už bez vás. Ako s odstupom času vnímate, čo sa udialo?
Je to pre mňa nešťastná skúsenosť – naletel som niekomu, pred kým ma všetci varovali, a tak som sa napokon svojho podielu v divadle musel vzdať za symbolické euro. Divadlo skončilo vinou zlej administratívy v mínuse a prišlo napríklad aj o licenciu na jedinú vlastnú inscenáciu, ktorú sme v ňom stihli naštudovať – Lordov. Prevzalo ju však moje nové občianske združenie Ateliér Maroša Kramára. Verím totiž, že si Lordi zaslúžia žiť ďalej.

Prečo je podľa vás práve táto hra životaschopná?
Ide o čarovnú komédiu na motívy korešpondencie Oscara Wilda. Inscenácia po prvý raz vznikla v Česku, kde má veľký úspech, a tak som ju chcel priniesť aj na Slovensko. Zjednodušil nám to kuriózny fakt, že Lordi aj tam hovoria po slovensky. Trojica lordov v skratke medzi sebou hrá veľmi nevšednú a pikantnú hru. V Česku ich predstavujú Peter Serge Butko, Martin Hofmann a Filip Rajmont, u nás to je Jožko Vajda, Peter Šimun a ja. Je to vďačné predstavenie, s dobrými ohlasmi.

Kde bude Ateliér Maroša Kramára pôsobiť?
Prechodnú scénu sme našli v Heineken Tower Stage, čo je tanečné divadlo Janka Ďurovčíka v Bratislave. Začína sa otvárať aj činohre a ja verím, že tam na ňu divákov naučíme chodiť. Premiéra obnovených Lordov bude 23. septembra, ďalšie predstavenie 15. októbra. Chceme však predstaviť Lordov aj po Slovensku, napríklad 15. novembra hráme v Prievidzi a o deň neskôr v Žiline. Budeme teda pôsobiť podobne ako akési „divadlo na kolieskach“. Ak sa tento model osvedčí, určite sa pustím aj do ďalších inscenácií.

Diváci v Babylone s vaším odchodom prišli aj o skvelé české predstavenie Soukromý skandál. Už sa k nemu nedostanú?
Nešťastnou zhodou okolností odpadli v Babylone hneď dve reprízy tejto hry, v ktorej tiež hrám. Raz si hlavná predstaviteľka Eva Holubová zranila nohu, potom zase česká výprava uviazla v kolóne za Prahou. Bohužiaľ sa už teraz – bez divadla – neviem o návrat Soukromého skandálu a iných skvelých českých predstavení zaslúžiť. Okrem iných aj toto predstavenie zapadalo do môjho dlhodobého a, verím, že správneho, zámeru dostať do povedomia ľudí naše divadlo ako miesto, kde vždy nájdu naozajstnú kvalitu. Hoci bola realizácia týchto predstavení náročnejšia, do vybudovania dobrej úrovne divadla sa iste investovať oplatí. Potom sa ľahšie hľadá aj sponzor pre scénu, na ktorej vystupujú hviezdy.

Je vôbec možné zaplatiť predstavenie len z predaných vstupeniek?
Závisí to od náročnosti inscenácie, jej obsadenia či nákladov na dopravu. Ak sa výdavky „zmestia“ do vstupeniek, je to ideálne. No tu na Slovensku diváci nebudú platiť za vstupenky 50 či viac eur, ako napríklad vo Viedni. A ťažko sa tiež súkromnému divadlu súperí so štátom dotovaným, ktoré si môže dovoliť nastaviť nižšie ceny. Kultúra je jednoducho drahá, ale keď si človek vstupenku na kvalitné živé dvojhodinové predstavenie preráta na kávičky so zákuskami v nákupnom centre, zistí, že je ešte stále lacná.

Prišli ste s Babylonom aj o ilúzie?
Asi som bol trochu naivný. Možno aj preto, že veľa pracujem v Česku, kde sa kultúre, a teda aj divadlám, darí celkom inak. Dobré predstavenia sa tam predávajú takpovediac ako teplé rožky. Mne sa však práve čím ďalej, tým menej chce za prácou cestovať. Babylon bol mojím pokusom presunúť postupne všetky svoje aktivity domov na Slovensko. To najväčšie sklamanie mi i tak pripravil môj bývalý partner. Ale ide sa ďalej – napokon veľa som sa naučil, hoci sa hovorí, že múdry človek sa dokáže poučiť aj z chýb druhých.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba