Martinovi Kukučínovi odhalia bustu na chorvátskom Brači
5.8.2011 10:11
akt. 05.02.2019 02:05

Martinovi Kukučínovi odhalia bustu na chorvátskom Brači

Uložiť článok
Autor poviedok Rysavá jalovica či Veľkou lyžicou Martin Kukučín bude mať novú bustu na chorvátskom ostrove Brač. Kukučínovi bustu odhalia v dedine Selca pri príležitosti 150. výročia narodenia spisovateľa v rámci každoročného miestneho literárneho podujatia Croatia rediviva. Tabuľa, ktorú venovalo Ministerstvo zahraničných vecí Slovenskej republiky, pripomína pobyt Kukučína na Brači, jeho život a prácu.

Súčasťou programu a akcie Croatia rediviva bude aj prezentácia Kukučínových poviedok v chorvátčine, ktoré preložili poslucháči slovenského lektorátu Filozofickej fakulty Záhrebskej univerzity pod vedením docentky Evy Tibenskej.

O živote a diele Martina Kukučína prehovorí popredný odborník na slovenskú literatúru 20. storočia a René Bílik z Trnavskej univerzity. Na podujatí bude otvorená aj výstava o živote a diele spisovateľa, ktorú pripravila Slovenská národná knižnica v Martine.

Výstava je v chorvátsko-španielskej verzii a neskôr bude putovať po ďalších chorvátskych mestách. Koncom roka sa presunie do Argentíny, kde Kukučín takisto dlhé roky pôsobil. Podujatie iniciovali a pripravili pracovníci odboru kultúrnej diplomacie rezortu diplomacie v spolupráci so slovenským veľvyslanectvom v Záhrebe, obecnou samosprávou Selca, Slovenskou národnou knižnicou v Martine a Literárnym a informačným centrom v Bratislave.

Kukučín, vlastným menom Matej Bencúr, sa narodil sa 17. mája 1860 v Jasenovej. Bol lekárom, spisovateľom a jedným zo zakladateľov modernej slovenskej prózy. Pôsobil ako učiteľ, neskôr po vyštudovaní medicíny v Prahe bol lekárom v Selciach na ostrove Brač v Chorvátsku.

Oženil sa s Pericou Didoličovou, s ktorou neskôr žili v Chile. V r. 1922 sa vrátili do Chorvátska. Je autor známych poviedok s dedinskými motívmi Na jarmok, Hajtman, Veľkou lyžicou, Rysavá jalovica či Keď báčik z Chochoľova umrie.

Z prostredia Dalmácie je román Dom v stráni, osudy chorvátskych vysťahovalcov v Chile zachytil v románovej kronike Mať volá. Umrel v roku 1928 v Lipiku v Chorvátsku.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.