Dobré noviny
Martinské SKD uvedie premiéru Višňového sadu v réžii Romana Poláka
TASR
TASR

Martinské SKD uvedie premiéru Višňového sadu v réžii Romana Poláka

Na archívnej snímke ridiateľ SND Roman Polák.
Na archívnej snímke ridiateľ SND Roman Polák. — Foto: TASR/Andrej Galica

Základnou témou Višňového sadu je podľa režiséra Romana Poláka odchod istej vrstvy spoločnosti do minulosti a príchod novej spoločenskej vrstvy.

Martin 6. novembra (TASR) - Slovenské komorné divadlo (SKD) v Martine uvedie v sobotu (11.11.) premiéru hry Antona Pavloviča Čechova Višňový sad v réžii Romana Poláka ako prvú premiéru aktuálnej divadelnej sezóny.

Podľa dramaturgičky SKD Moniky Michnovej režíroval Polák už všetky Čechovove hry, medzi nimi úspešnú martinskú inscenáciu Ivanov, ktorá sa stala udalosťou sezóny 2005/2006. "Čechov je pre mňa stále dobrodružný autor. Nech režisér zvolí akúkoľvek formu, podstatné je nezabudnúť na obsah. Hry majú svoju základnú tému, konflikt, ktorý je ľudsky pochopiteľný. Každá postava má zároveň svoju osobnú, 'malú' tragédiu, a preto majú Čechovove hry mnoho vrstiev," povedal Polák.

Základnou témou Višňového sadu je podľa neho odchod istej vrstvy spoločnosti do minulosti a príchod novej spoločenskej vrstvy. "Čechov láskavo, ale predsa, kritizuje ruskú šľachtu, ktorá nie je schopná začleniť sa do prebúdzajúceho sa buržoázneho sveta. Inscenačná tradícia v Česku a na Slovensku väčšinou vytvárala akúsi nostalgiu za odchádzajúcou šľachtou, pričom podnikateľ Lopachin pôsobil ako necitlivý človek," podotkol režisér Višňového sadu.

Manažér SKD pre projekty a PR Tibor Kubička uviedol, že režisér Roman Polák oslávil počas skúšobného procesu inscenácie Višňový sad šesťdesiatku. "S martinským DSNP (Divadlo Slovenského národného povstania), dnešným SKD, začal spolupracovať v roku 1984. Od apríla 1988 do februára 1990 stál na čele súboru ako umelecký šéf. V decembri 2017 ukončí svoje pôsobenie na poste riaditeľa Činohry SND, kde s krátkou prestávkou pôsobí od apríla 2006," pripomenul Kubička.

Už ste čítali?