Matica slovenská má staronového predsedu. Je ním Marián Tkáč
19.10.2013 10:30
akt. 05.02.2019 01:30

Matica slovenská má staronového predsedu. Je ním Marián Tkáč

Uložiť článok
Predsedom Matice slovenskej bude aj nasledujúce štyri roky Marián Tkáč. Vyše štyristo delegovaných matičiarov si na valnom zhromaždení v Martine vyberalo z troch kandidátov.

Tkáč, rovnako ako pred tromi rokmi, získal potrebnú nadpolovičnú väčšinu hlasov už v prvok kole, jeho kritik Roman Michelko dostal necelých desať percent hlasov.

Ako dnes informoval predseda volebnej komisie Daniel Borcovan, v piatkových tajných voľbách odovzdalo Tkáčovi svoj hlas 254 delegátov (56,95 percenta) valného zhromaždenia, za Igora Kovačoviča hlasovalo 143 delegátov a tretí kandidát na predsedu, Roman Michelko, dostal 43 hlasov.

Vo voľbách predsedu odovzdali delegáti 440 platných hlasovacích lístkov. "Do výboru Matice slovenskej bolo zvolených 38 kandidátov, za predsedu dozorného výboru zvolili delegáti Štefana Martinkoviča a ďalších päť členov dozorného výboru," priblížil Borcovan.

Tento ľud je múdry

"Odpadol mi kameň zo srdca, lebo som sa bál, či sa tento národ pod vplyvom peňazí nepokazí. Ale ukázalo sa, že sa nepokazil a tento ľud je múdry. Útoky, ktoré som znášal v posledných týždňoch, neboli o ničom inom, iba o zachránení si vlastnej kože tých ľudí, ktorí majú niečo za nechtami a ktorí boli v čase, keď národ prichádzal o svoj poklad, tam, kde nemali byť. Som spokojný - i keď viem, že ma čaká ťažká práca," skonštatoval staronový predseda s tým, že podal trestné oznámenie na prokuratúru na zločineckú skupinu. 

Z Matice nikoho neodpisuje

"Nejde mi o to, aby bol niekto vo väzení, alebo aby trpel, ale určite ide celému národu o to, aby pravda okolo takej vznešenej veci, ako je národný poklad, vyšla najavo," zdôraznil Tkáč. Ako dodal, všetkým, ktorí boli proti nemu, ale neporušili určitú hranicu, chce ponúknuť pokojnú spoluprácu; z Matice slovenskej nikoho neodpisuje. 

"Pnutie sa zrejme zjemní, zmenší, na výbore zrejme nebudem čeliť tým nekonečným hlúpym útokom ako doteraz," uzavrel Tkáč s tým, že ešte v tomto volebnom období by chcel presadiť zníženie počtu členov výboru na 24. Jeden z porazených protikandidátov, Roman Michelko, skonštatoval, že v slušných spoločnostiach býva pravidlom, že vyzývateľ zablahoželá víťazovi. "Ja by som to tiež rád urobil, ak by som vedel, že sa poučí zo svojich chýb a bude mať iný prístup ako v tomto volebnom období. Mal by si uvedomiť, že tretina delegátov, reprezentujúcich asi 12.000 matičiarov, ho nevolila. Hádam bude mať toľko sebareflexie, aby si uvedomil, že cesta eliminácie a likvidácie nie je tá správna," skonštatoval Michelko.

Voliť mohli aj eštebákov

Kritici súčasného predsedu Matice slovenskej Mariána Tkáča chceli na valnom zhromaždení upraviť volebný poriadok tak, aby za predsedu Matice nemohli kandidovať bývalí vedomí spolupracovníci komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB). Delegáti valného zhromaždenia Matice však tento bod neschválili.

Podľa Romana Michelka, jedného z troch kandidátov na predsedu a hlavného kritika Tkáča, väčšina delegátov odhlasovala, že môžu kandidovať aj eštebáci. Navyše podľa Michelka hlasovanie o tomto bode bolo verejné a delegáti sa mohli báť. Naopak, podľa Tkáča je úplne jedno, či by tento bod valné zhromaždenie schválilo, alebo nie. Napriek tomu, že opozícia mu vytrvalo vyčíta jeho eštebácku minulosť, Tkáč tvrdí, že je čistý a má na to aj lustračné osvedčenia. 

Kto je Marián Tkáč?

Je inžinier ekonómie a doktor filozofie (PhD.). Narodil sa 25. septembra 1949 v obci Čičava a od skončenia štúdií na Vysokej škole ekonomickej (1972) býva v Bratislave. V roku 1967 maturoval na gymnáziu v okresnom meste Vranov nad Topľou.

 

V rokoch 2002 a 2005 absolvoval mesačné jazykové kurzy v Anglicku a v Írsku. Má dve negatívne lustračné osvedčenia z roku 1992, podpísané ministrom J. Langošom. Od skončenia školy pracuje vo finančníctve a bankovníctve. Po novembri 1989 ho zamestnanci ministerstva financií zvolili za námestníka ministra, v roku 1992 bol pri zakladaní Národnej banky Slovenska (NBS) a pri zrode slovenských peňazí, ktorými sa platilo v rokoch 1993 až 2008, a to vo funkcii viceguvernéra ŠBČS.

 

Podpis Mariána Tkáča, je na slovenských bankovkách z roku 1993. NBS viedol prvých osem mesiacov jej existencie vo funkcii viceguvernéra povereného jej riadením. Neskôr pracoval ako vedúci Archívu NBS, súčasne reprezentuje Slovensko v Európskej asociácii pre bankovú a finančnú históriu so sídlom vo Frankfurte nad Mohanom. 

 

Po novembri 1989 sa angažoval v boji za slovenskú samostatnosť ako člen komisie na prípravu slovenskej ústavy aj komisie vedenej Alexandrom Dubčekom na prípravu federálnej ústavy. V októbri 1990 inicioval výzvu 61 krokov k slovenskej identite, prvé občianske vystúpenie v prospech slovenskej samostatnosti. Podieľal sa na činnosti spoločnosti slovenskej inteligencie Korene.

 

V rokoch 2005 až 2010 bol členom predstavenstva Spolku slovenských spisovateľov, v súčasnosti je aj členom výboru Politologického odboru Matice slovenskej. Dosiaľ napísal trinásť kníh literatúry faktu, napríklad Národ bez peňazí, Národ a peniaze, Hospodárske súvislosti slovenskej štátnosti, Slovenské banky v Uhorsku, Bratislavské banky a najnovšiu knihu Pravdivý slovenský príbeh, v ktorej hľadá slovenskosť v našich dejinách. Je autorom aj štyroch beletristických kníh: Zemplínske nebo, Veľký sen, Vôňa peňazí a Zemplínske nebo – Druhá epocha.

 

V roku 2010 prijal kandidatúru na post predsedu Matice slovenskej, zároveň predstavil matičnej verejnosti svoj Národný program obrody Matice slovenskej. Na valnom zhromaždení MS dňa 19. novembra 2010 v Martine bol v prvom kole zvolený za predsedu Matice slovenskej.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.