Matovič: Ak náhrada za gastrolístky ľuďom poškodí, vzdám sa mandátu

Nezávislý poslanec Národnej rady SR Igor Matovič sa vzdá mandátu, ak sa splnia obavy Asociácie emitentov stravovacích poukážok. "Ak máte pravdu, ak klesnú tržby v reštauráciách o 209 miliónov eur, 15-tisíc ľudí v reštauráciách bude prepustených a súčasne reštaurácie zvýšia ceny, tak dám svoju hlavu na klát," sľúbil dnes na stretnutí s emitentmi, ktorí prišli pred budovu parlamentu protestovať proti zmenám v poskytovaní gastrolístkov pre zamestnancov.

11.07.2011 12:29
Igor Matovič Foto:
Nezávislý poslanec Igor Matovič
debata (40)

Dodal, že ak by k takejto situácii prišlo, ešte pred odchodom z parlamentu podá sprísňujúci návrh zákona. „Aby sme zaviedli gastrolístky, ktoré sa budú dať používať iba v reštauráciách,“ vysvetlil. Je však presvedčený, že sa nemýli a mandátu sa nebude musieť vzdať.

Emitenti tvrdia, že ak prejde návrh, aby sa namiesto gastrolístkov mohol dávať aj finančný príspevok na stravovanie v hodnote gastrolístka, zamestnanci negatívne zmenia svoje stravovacie návyky. Podľa názoru emitentov prestanú chodiť do reštaurácií a peniaze budú využívať nie na stravu, ale na iné výdavky, napríklad na chod domácnosti.

Matovič zdôraznil, že ľudia sa nestravujú preto, že dostávajú gastrolístky, ale preto, že cítia hlad, a tak to bude aj po prijatí zmeny v poskytovaní gastrolístkov. „Hlad je najväčšia istota, ktorá na tomto svete je, možno po tom, že každé ráno vyjde slnko. Keby sme mali prijať vašu optiku, tak potom dajme ľuďom lístky na toaletný papier, lebo tí, ktorí by ich nemali, by ten toaletný papier nepoužívali,“ povedal emitentom nezávislý poslanec.

Emitentov stravných poukážok zároveň označil za zákonných výpalníkov. „Keď si dnes reštaurácia otvorí prevádzku, musí podpísať s vami zmluvu a musí akceptovať podmienky. A toto považujem za zákonné výpalníctvo,“ adresoval emitentom. „To je vrchol, čo ste toto povedali,“ ohradili sa a opätovne zdôraznili, že koalícia chce zmenami zobrať ľuďom „poslednú sociálnu istotu“.

Matovič pripomenul, že nikto nepríde o príplatok na dennú teplú stravu, lebo si bude môcť vybrať, či chce gastrolístky alebo peniaze. „Myslíte si, že ľudia sú nesvojprávni a musíte im prikazovať že tu máš stravný lístok a choď sa stravovať. Ale tak to nie je,“ poznamenal.

Matovič: SNS ponúkla koalícii „obchod“

Podľa jeho slov chce SNS za svoju podporu garanciu, že neprejde Matovičov pozmeňovací návrh týkajúci sa stravných lístkov. Nezávislý poslanec v ňom navrhuje, aby si zamestnanec mohol vybrať, či chce gastrolístky alebo peniaze. Tento pozmeňovací návrh je jednou zo štyroch podmienok, na ktorých trvá, inak s kolegami z OĽ novelu Zákonníka práce nepodporí.

„Ak sa to ukáže ako pravda, bol by to veľmi vážny precedens. V tom prípade si myslím, že by to mohlo mať nedozerné následky na fungovanie koalície,“ upozornil Matovič na margo údajnej ponuky SNS. Koalícia si musí podľa neho rozmyslieť, či pristúpi na takúto špinavú hru alebo bude fungovať tak, ako bola dohoda. „Tá je, že nahradenie gastrolístkov peniazmi má podporu celej koalície,“ povedal.

Matovič pripomenul, že národniari už viackrát podržali koalíciu v situáciách, keď nebolo isté, či budú mať vládne strany dosť hlasov. „Napríklad pri zákone o RTVS. Myslím si teda, že pravdivosť informácie o obchode je veľmi pravdepodobná,“ do­dal.

Predseda poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj reagoval, že Matovičovi sa zrejme niečo prisnilo alebo sa viac nadýchal prchavej látky, keď umýval okná. „Žiaden obchod nie je. Je zbytočné vstupovať do týchto vecí, keď koalícia je pevne rozhodnutá. Ak Matovič zistil, že nie je pupkom sveta a má nejaký problém, nech si to dorieši s koalíciou,“ odporučil Rafaj.
Či sa poslanci SNS na hlasovaní zúčastnia, však Rafaj povedať s istotou nevedel. „Ja tam určite budem. Každý poslanec by tu mal byť, ak nebude mať inú prekážku,“ uzavrel.

Opozičná SNS údajne ponúkla koalícii obchod pri hlasovaní o Zákonníku práce. Niekoľko jej poslancov by sa nemalo na hlasovaní zúčastniť, čím by znížili počet hlasov potrebných na jeho schválenie. Novinárom to povedal líder Obyčajných ľudí Igor Matovič.

40 debata chyba