Matovič chce zrušiť financovanie strán zo štátneho rozpočtu

Opozičný poslanec a líder OĽaNO Igor Matovič chce zrušiť financovanie politických strán a hnutí zo štátneho rozpočtu a parlamentným stranám zakázať viesť volebnú kampaň. Mohli by sa však zúčastňovať bezplatných diskusných relácií v médiách. Nové politické strany by "kampaňovať" mohli. Navrhuje to v novele zákona o politických stranách a politických hnutiach. Národná rada by o nej mala rokovať na schôdzi, ktorá sa začne 29. januára.

14.01.2013 15:42
Igor Matovič Foto:
Igor Matovič
debata (41)

„Cieľom predloženého návrhu zákona je zjednodušiť vstup nových politických strán do Národnej rady (NR) SR a súčasne podnietiť politické strany, ktoré už mandát v parlamente majú, na aktívnejší výkon politiky a presadzovanie verejného záujmu počas celého volebného obdobia, nielen v čase pred voľbami do NR SR,“ píše Matovič vo svojom návrhu.

Líder OĽaNO chce prinútiť politické strany k zodpovednej politickej práci počas celého volebného obdobia a nespoliehať sa na „ohlupovanie“ voličov predvolebnou kampaňou či ich „kupovanie“ rozdávaním reklamných predmetov a občerstvenia. Matovič si tiež od návrhu sľubuje minimalizáciu korupčného prostredia, ktoré sa vytvára počas volebnej kampane, keď podľa neho strany získavajú finančné prostriedky aj neoficiálnou cestou.

Matovič informuje, že novela zákona bude mať pozitívny vplyv na štátny rozpočet a na rozpočet verejnej správy. Upozorňuje, že len v aktuálnom šiestom volebnom období NR SR vyplatí štát politickým stranám približne 48 miliónov eur. „Táto suma sa v čase, keď je potrebné prijímať opatrenia na stabilizáciu verejných financií, javí ako neprimerane vysoká,“ tvrdí Matovič.

Poukazuje na to, že časť týchto finančných prostriedkov bola politickým stranám už vyplatená, preto návrh zákona upravuje otázku nároku politických strán na pomernú časť príspevku na činnosť a príspevku na mandát za rok 2013. Ich nevyplatením by sa podľa Matoviča mohli v tomto volebnom období ušetriť finančné prostriedky vo výške približne 21 miliónov eur.

41 debata chyba