Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Matovič: Ideme diskriminovať ženy, ktoré sa na cestách správajú lepšie

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Novela antidiskriminačného zákona, ktorá má skoncovať s rozdielnou poistnou sadzbou na základe pohlaví, bude diskriminovať ženy, ktoré sa na cestách správajú lepšie ako muži. V dnešnej parlamentnej rozprave k právnej norme to vyhlásil líder OĽaNO Igor Matovič s tým, že novelu zákona nepodporí.

"Pripadá mi to už úchylné. Keď ženy svojím správaním sa na ceste presvedčia poisťovne, že sú menej rizikoví vodiči ako muži a poisťovne sa slobodne rozhodnú im dať nižšie sadzby poistného, príde z Bruselu, že je to diskriminácia. Koho, mužov? Veď ženy majú menšiu nehodovosť, nechápem," zdôraznil Matovič.

Podľa jeho slov sme doteraz hovorili, aby sme ženy nediskriminovali, teraz ich ideme diskriminovať za to, že sa na cestách lepšie správajú ako muži. "Ja preto tento návrh podporiť nedokážem, aj keď nám prišlo 'psaníčko' z Bruselu. Myslím, že Brusel sa často tvári pápežskejšie ako pápež a vymýšľa návrhy, ktoré nemajú nič spoločné so zdravým rozumom," apeloval Matovič.

Gábor Gál (Most-Híd) uviedol, že možno by s Matovičom aj súhlasil, avšak ctí si verdikt Európskeho súdneho dvora, podľa ktorého už poisťovne nebudú môcť posudzovať bonitu klientov podľa pohlavia. "Nevnímam to pozitívne, ale ctím si rozhodnutia tohto súdu, preto nevyčítam ministrovi spravodlivosti, že dal takýto návrh," reagoval.

Anton Martvoň (Smer-SD) si myslí, že nie je celkom na mieste tvrdiť, že na cestách sa lepšie správajú ženy či muži. "Je to vždy individuálne. Ja vždy, keď som odzadu nabúraný, vždy to bolo ženou. Z tohto pohľadu podľa mňa európske súdy dobre rozhodli," argumentoval.

Matovič Martvoňa upozornil, že nejde o individuálne prípady, ale o štatistiku."Nechápeš podstatu poistenia. To funguje tak, že zoberieš jednu skupinu ľudí, vyhodnotíš jej priemerné parametre, ako sa títo ľudia správajú a na základe toho zadefinuješ podmienky poistného," uzavrel Matovič.

Návrh novely antidiskriminačného zákona má znemožniť rozdielne poistky pre mužov a ženy. Zo zákona o rovnakom zaobchádzaní a ochrane pred diskrimináciou totiž vypadne odsek o použití rozdielov pri stanovení výšky poistného a poistného plnenia založených na odlišnosti pohlaví. Právna norma reaguje na rozhodnutie Európskeho súdneho dvora, podľa ktorého už poisťovne nebudú môcť posudzovať bonitu klientov podľa pohlavia.

Podľa rozsudku Súdneho dvora EÚ predstavujú rôzne výšky poistného pre mužov a ženy diskrimináciu. Vo svojom rozsudku z 1. marca 2011 dal Súdny dvor poistiteľom lehotu do 21. decembra 2012 na zosúladenie so zásadou rovnakého zaobchádzania s mužmi a ženami. Nové pravidlá sa budú týkať výšky poistného a poistného plnenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu