Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Matovič: Je našou úlohou opraviť zákon o štátnom občianstve

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Je našou úlohou opraviť zákon o štátnom občianstve. Vyhlásil to v úvode 11. rokovacieho dňa 19. schôdze Národnej rady (NR) SR líder OĽaNO Igor Matovič, ktorý podporí novelu o občianstve z dielne nezaradených poslancov Daniela Lipšica a Jany Žitňanskej. V druhom čítaní však očakáva isté zmeny.

Matovič dodal, že nemá problém, aby ľudia mali aj päť občianstiev, ale len ak majú na dané krajiny reálnu väzbu. Šéf klubu Mosta-Híd Lászlo Solymos súhlasí, že problém s občianstvom treba riešiť, nemyslí si však, že navrhnutá novela je dobrá. "Ľudia budú naďalej nedobrovoľne prichádzať o občianstvo," upozornil.

Lipšic a Žitňanská chcú opraviť zákon o štátnom občianstve, ktorým prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD) reagovala na prijatie maďarského zákona o dvojakom občianstve. Súčasný zákon pripravuje o slovenský pas tých, ktorí prijmú občianstvo iného štátu. Lipšic a Žitňanská v novele určujú výnimky, vďaka ktorým občan nepríde o slovenský pas, ak prijme cudzí. Zároveň navrhujú vrátiť slovenské občianstvo tým, ktorí oň pre spomínaný zákon prišli.

Zákonodarcov dnes zamestná aj pravidelná štvrtková Hodina otázok, počas ktorej členovia vlády zodpovedajú otázky poslancov. Premiér Robert Fico (Smer-SD) by mal poslancom hovoriť o predĺžení obdobia čerpania eurofondov či o témach, ktoré riešil 22. mája na summite v Bruseli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu