Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Matovič je za zrušenie kvóra pri referendách, parlament rozhodne dnes

Igor Matovič
Igor Matovič

BRATISLAVA - Parlament dnes bude rozhodovať o tom, či pre platnosť referenda bude naďalej platiť podmienka účasti najmenej polovice oprávnených voličov. Na program sa totiž dostane návrh novely Ústavy SR poslancov za OĽaNO, ktorí chcú kvórum zrušiť. Líder hnutia Igor Matovič tvrdí, že takáto zmena podnieti záujem občanov o účasť, pretože sa nebudú môcť spoliehať na to, že návrh nebude úspešný pre nízku účasť.

Ďalšia v poradí je novela zákona o výchove a vzdelávaní od Andreja Hrnčiara (klub Most-Híd) a Martina Poliačika (SaS). Novelou chcú umožniť, aby v Martine mohlo naďalej pôsobiť šesťročné gymnázium. To doteraz fungovalo na výnimku, ktoré mu ministerstvo školstva zrušilo. Predkladatelia argumentujú, že projekt je úspešný a treba preto hľadať cestu ako mu umožniť ďalšie fungovanie.

Členovia SaS Jozef Mihál a Lucia Nicholsonová budú obhajovať sprísnenie pravidiel pre poberanie sociálnych dávok. Navrhujú, aby štát poberateľom garantoval len úplné minimum v podobe jedného teplého jedla denne. Základná dávka bez aktivity by tak mala namiesto súčasných 60,50 eura predstavovať 20 percent životného minima, teda 37,97 eura. Štát by mal však podľa liberálov zároveň odmeňovať aktivitu. Na programe je aj novela zákona o veterinárnej starostlivosti Jána Podmanického (Smer-SD), ktorý chce presnejšie špecifikovať podmienky pre chov šeliem.

Na úvod ôsmeho rokovacieho dňa tretej schôdze sa verejnosť dozvie výsledky série tajných volieb, ktoré poslanci absolvovali vo štvrtok večer. Snemovňa volila šéfa Úradu pre verejné obstarávanie, členov Súdnej rady SR, kandidátov na členov disciplinárnych senátov či kandidátov na vymenovanie za členov výberových komisií, uskutočňujúcich výberové konanie na voľné miesta sudcov. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu