Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Matovič: Lobisti by mali presviedčať verejne, je to utópia

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nezávislý poslanec národnej rady Igor Matovič by chcel v parlamente samostatnú miestnosť určenú na stretnutia poslancov s lobistami. Bol by tiež za prijatie zákona o lobingu, ktorý by "robil poriadky". Mal by podľa neho prísne postihovať poslancov, ktorí by prijali dary od lobistov. Matovič však nevie, ako by sa prijatie daru dalo dokázať.

Poslanci sa podľa jeho slov dnes stretávajú s lobistami napríklad "v kaviarničkách a tam lobing funguje trochu skrytý". Domnieva sa, že by bolo na prospech veci, keby bola v parlamente veľká otvorená sála, kde by mal každý poslanec svoje pracovné miesto. "Svoju kanceláriu a tam by prišiel ten človek, ktorý ho chce o niečom presvedčiť. Príde, presviedča ho, ale každý ho vidí. A toto by boli také odokryté karty. Priznávam, je to utópia, ale páčilo by sa mi to," povedal Matovič.

Zákon o lobingu by prijal preto, že "by bolo dobré, keby sa to tu upratalo". Musel by však situáciu riešiť a nie byť iba pro forma. "Ak by to bolo len pro forma, že povieme, že existujú lobisti a nič viac a nič reálne by sa neupravilo, tak je to zbytočný zákon. Také hranie sa na niečo," poznamenal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu