Matovič má stále na kandidátke ľudí z OKS a KDS. Je voči nim v strehu.
22.2.2012 09:28
akt. 13.03.2015 03:57

Matovič má stále na kandidátke ľudí z OKS a KDS. Je voči nim v strehu.

Uložiť článok
Kvôli detektoru lži mu z kandidátky odišlo takmer 30 ľudí. Vyzval všetkých lídrov parlamentných strán, aby išli na detektor lži s ním. Zatiaľ nikto nereagoval. Ktoré strany sú pre neho potenciálnym partnerom do budúcnosti? S kým si vie predstaviť koaličnú spoluprácu? Má záujem o nejaký post vo vláde? Viac líder Obyčajných ľudí a nezávislé osobnosti Igor Matovič.
Vyzvali ste Fica, aby postavil 40 poslancov a vy odstúpite. Mysleli ste to vážne?

Fico vyhlásil, že premýšľali a hlboko dumali, že by bolo lepšie, keby ich strana mala len 40 poslancov, ale parlament bol bez Matoviča. V podstate ich aj chápem, veď žiadnemu zlodejovi nemôže byť príjemné, ak sa ho niekto nebojí a poviem mu do očí, že je zlodejom. Keď však po tom túži, tak som mu odkázal, že prijímam jeho ponuku. Ak nechá na kandidátke len 40 poslancov, tak ja sa kandidatúry vzdám. Už by ma v parlamente nebolo treba, Fica a 40 zbojníkov by už naši ľudia ustrážili.

Odstúpili by ste naozaj?

Samozrejme, že by som to urobil. Problém je, že sám Fico by to neurobil. Najprv sa dušoval, že aký on je chlap, ale keď som zareagoval, tak už zbabelo cúvol. Už zrazu vykrikoval, že z Matovičovej strany je to čistý populizmus. Najprv on povedal, že to chce, že o tom sníva a keď mu ponúkam svoju hlavu, tak už bočí. Všetci si môžu urobiť o ňom svoj názor. Priznám sa, že som predpokladal, že sa k tomu takto postaví. Robert Fico svoje slovo zásadne nedodržiava. Dal nám slovo, že do roku 2010 jazdíme do Košíc po diaľnici. A jazdíme po nej? Nejazdíme. Stále ľudí klame. Ja som mu ponúkol čistú cestu, aby sa mu splnil sen a ja som nebol v parlamente a odrazu už cúva. On nie je chlap, je to obyčajný zbabelec.

Kedy idete na detektor lži?

Tak, ako som povedal. Pred voľbami.

Čo je to pred voľbami? Aj teraz je pred voľbami?

Čakám ešte na to, ako zareaguje Robert Fico a ostatní predsedovia strán, ktorých som vyzval, aby sme išli spoločne. Evidentne majú svoje hlavičky meter v piesku strčené. Tvária sa, že to nepočuli. Nechcel by som ísť sám. Bol by som rád, keby sme išli viacerí.

4fotky v galérii Igor matovic tlacovka .
Už máte všetko k tomu zabezpečené?

Predbežne sme zisťovali, kto tieto testy v Európe robí. Jediní certifikovaní Slováci nám povedali, že majú človeka na mesiac v Kanade na školení. Pravdepodobne to bude Viedeň alebo Londýn. Uvidíme.

Koľko ľudí z kandidátky zoberiete na detektor lži?

Vyzval som len Palka a Zajaca. A potom všetkých ostatných predsedov parlamentných politických strán. Mne bohate stačí, keď od nás z kandidátky pôjdem len ja sám. Necítim potrebu vyzývať ľudí, ktorí neboli v politike, aby na detektor išli. 

Prečo?

Prečo by som ja mal hnať všetkých, keď z iných strán nepôjdu ani len predsedovia? Veľmi dobre vedia prečo, taký detektor ešte nevymysleli, ktorý by boli schopní oklamať a tak sa boja. Každopádne by som bol rád, keby tí, čo sa dostanú do parlamentu, chodili na detektor každý rok. Najlepšie pred Vianocami. Nech dajú vždy darček svojim voličom, že pôjdu na detektor a odpovedia na otázku, či zobrali úplatok alebo či vedia o čiernom financovaní svojej strany. A keď prejdú, tak môžu pokračovať. Keď nie, tak „Arrivederci“. K Vianociam by skončili. Keby sme také pravidlo zaviedli, bolo by to najsilnejšie protikorupčné opatrenie, aké kedy Slovensko prijalo. Ako potkani by potom všetci zutekali z politiky. Lebo budú dopredu vedieť, že cez detektor neprejdú.

Myslíte si, že niektorí odídenci z vašej kandidátky brali úplatky?

Dôveroval som im. Možnosti sú dve. Buď sa zľakli detektora alebo nimi lomcovala pýcha. Nech si každý vyberie, čo chce. Osobne si myslím, že skôr nimi lomcovala pýcha. Vraj to bolo pod ich úroveň. Možno je to aj inak. Nebudem robiť z toho žiadne závery. Nevrhlo to podľa mňa na nich dobré svetlo. Určite im to nepomohlo, ale pre mňa to bola otázka princípu. Veď keď raz vyzývam na detektor lži všetkých predsedov od Fica až po Dzurindu, bolo by odo mňa farizejské, keby nešli predsedovia na našej kandidátke.

Za koľkých ľudí na kandidátke ste ochotný dať ruku do ohňa?

Mnoho ľudí poznám relatívne krátko. Ale určite by som našiel dosť takých, o ktorých som presvedčený, že sú naozaj čestní . A to nie preto, že ich dlho poznám, ale na základe ich doterajšieho života. Dokážem dať ruku do ohňa za lekárku, ktorá miesto založenia rodiny, odišla do Afriky liečiť starať sa o najchudobnejšie deti, lebo svojím doterajším životom dokázala, že to myslí vážne s pomocou blízkym. Doktorka Horváthová je teraz naša jednotka. Ďalej máme na kandidátke človeka, Štefana Kuffu, ktorý sa stará o bezdomovcov, drogovo závislých a alkoholikov. Teraz zriadil hospic pre zomierajúcich. Už len jeho život je svedectvom, že je čistý a dobrý človek. A mnohí iní, úžasní ľudia, či už odborníci z fachu, alebo čisté dobré duše, ktoré sa nemusia skrývať za štít kresťanstva či sociálneho cítenia, lebo oni krasťanstvo žijú v praxi a sociálne cítenie dokazujú v praxi. Takých ľudí nepotrebujem poznať dlhé roky, ich život je ich zárukou.

Máte na kandidátke ľudí, voči ktorým máte výhrady alebo vám svieti kontrolka?

Je tam ešte niekoľko ľudí, ktorých nominovala Zajacova OKS a Palkova KDS. Pri nich sme teraz opatrnejší. Zväčša sú to ale ľudia, ktorí sa vyjadrili, že ich mrzí, že Palko so Zajacom odmietli na detektor ísť, a preto sa rozhodli na kandidátke ostať.

Tešíte sa, že ste v prieskumoch predbehli aj tradičné pravicové strany?

Beriem to s rezervou. Jeden prieskum bol robený tak, že nezachytával odchod týchto straníkov z kandidátky, druhý už áno. V jednom mám ich odchod ublížil, v druhom pomohol. Nikdy som sa z prieskumov nevytešoval. A ani sa tým nedeptám. Nerobím veci pre percentá, ale z presvedčenia. Keď sa na Slovensku nájdu ľudia, ktorí ocenia, že tu niekto rok a pol strážil pravicové strany od zlodejín a búšil aj do vlastných, len aby nekradli, budem len rád. Keď viac ako 5 percent na Slovensku usúdi, že je dobré mať nejakého strážneho psa ako sme my, dôveru nám dajú a zvolia nás. Ak sa toľko ľudí nenájde, tak nás nezvolia. Je to demokratické. Som s tým vysporiadaný. Samozrejme, že je príjemné, keď sa vzdialite 5 percentnej hranici. Posledné prieskumy nám dávajú 9 či 7 percent. Každopádne sme milo prekvapení, že je to viac ako SDKÚ, MOST či SaS, čo by nikto pár mesiacov dozadu nepovedal.

V prípade, že sa dostanete do parlamentu a dostanete ponuku participovať na vládnej moci, s kým by to malo byť?

Úplný ideál by bolo, keby sme mali nadpolovičnú väčšinu. (smiech)

No dobre. A teraz vážne.

To je naozaj nereálne, jasné. Najbližší naši prípadní partneri sú SaS. Aj keď sa k nám akokoľvek správali. Aj keď ma vyhodili z klubu a čokoľvek iné, ale z pohľadu Gorily sú čistí, len ju toľko nemuseli držať v šuflíku, keď už ju mali k dispozícii.

Sasanka vám nevadí?

Viem. Dotýka sa ma to či skôr zraňuje. Sulík sa snažil cez Generálneho prokurátora vybaviť mi trestné stíhanie a primäť ma k poslušnosti, ale ja mu to odpúšťam. Je už raz taký. Som človek, ktorý dokáže stokrát odpustiť. Prejavil sa jeho charakter, ale ja s tým problém nemám. Ak by som sa nemal baviť s každým, kto mi chcel pichnúť dýku od chrbta, tak už som nemý.

4fotky v galérii Matovic igor parlament 2010
V poriadku a kto ďalej?

Potom už máme na výber medzi gorilými stranami a XXL gorilými stranami. Za každú cenu sa nebudeme do žiadnej volebnej koalície tlačiť. Ale, ak by pravicové, mali záujem o našu podporu, sme ochotní nad tým uvažovať a prípadne sa dohodnúť. Samozrejme s veľkým sebazaprením, ale inak sa nedá, inak bude vládnuť sám King Kong Fico, prípadne s jednou gorilou. Pravicové strany si trúfame ustrážiť pred rozkrádaním. Rok a pol sme si to skúsili a jediné zlodejiny, ktoré tu boli, sú kauza Daňový úrad, kauza Platina a kauza cukor. Spolu tak za 10 miliónov Eur. Keď zoberiete len jednu zlodejinu za Ficovej vlády, je to rádovo v stovkách miliónov Eur. Emisie, mýtny tender a ďalšie. Za Fica sa rozkradli miliardy eur a to je dosť zásadný rozdiel. Na to však ľudia teraz akosi zabúdajú.

Ma prekvapujete. Myslela som, že medzi gorilými a XL gorilými stranami nie je z vášho pohľadu rozdiel.

Ešte raz. Pravicové strany si trúfame ustrážiť. A tie sme vedeli ustrážiť aj teraz. Ak bude vládnuť Fico, Slovensko bude stokrát viac okradnuté, ako keď budú vládnuť pod našou kontrolou pravicové strany. Chceme robiť strážnych psov a nedovoliť im kradnúť ďalej. To je celé. Smerákov neustráži nikto. Možno sa niekomu zdá, že máme nízky cieľ - zabrániť politikom rozkrádať Slovensko, nie nemáme. Na Slovensku je peňazí dosť, len ich musia prestať politici rozkrádať.

Máte aj nejaké podmienky, že s SDKÚ – DS áno ale bez Mikloša alebo Dzurindu? KDH áno ale bez Hrušovského?

Myslím si, že Dzurinda sa už dostatočne zdiskreditoval na to, aby bol niekedy premiérom na Slovensku. Neodišiel v správny čas. To isté platí aj o Miklošovi a spomenutom Hrušovskom.

Vadilo by vám, keby bol členom vlády?

Kto, Dzurinda? Keď je ministrom zahraničných vecí, môžem mať voči nemu výhrady, ale Slovensku z tejto pozície neublíži. Tam by som ho prežiť dokázal. Určite by som ho ale nepustil strážiť nejaké platinové sitká, tam je nebezpečný.

A Fica by ste na nejakom poste neprežili?

Odmietam ísť do koalície s Ficom, lebo jeho neustráži nikto. Toto je neustrážiteľný element, ktorý znova napácha zločiny ako mýtny tender, trikrát predražené diaľnice a podobne. Opäť bude rozdávať kamarátom zo spoločného a zavesí našim deťom na krk ďalší mnohomiliardový dlh, ktorý budú musieť za jeho hriechy splácať. Má to totiž napísané v génoch. Fico nie je nepopísaný list, bude sa opäť správať rovanako, ak bude pri moci. Opäť tu bude nadávať novinárom do idiotov, slizkých hadov, hyen, prostitútok a neviem do čoho ešte všetkého. Znova to bude o arogantnom hajzlíkovi, ktorý bude kryť akékoľvek špinavosti, ktoré budú jeho ministri páchať. Teraz však rafinovane vytvára ilúziu, že on je pohodový chlapík, ktorý sa na ľudí usmieva. Dostane sa k moci a nestihneme sa čudovať, ako budú ľudia okradnutí a vráti sa starý známy Fico so všetkým, čo k nemu do výbavy patrí.

4fotky v galérii Matovic nrsr
Chcete byť členom vlády?

Nie. Vyhovuje mi práca v parlamente, je viac tvorivá. Minister je už len vykonávač príkazov, ktoré nastaví parlament, pre mňa príliš nudná a rutinná práca. Na to ja nie som, aj keď voziť si zadok vo vládnom bavoráku je určite príjemné. Nie, nestojím o to, chcem makať v parlamente a zlodejom nedať dýchať až ich to prestane baviť, zbláznia sa zo mňa, zošedivejú a z politiky zdupkajú. Potom si poviem aj ja, že stačilo, misia splnená a poberiem sa tiež. (smiech)

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.