Matovič: Most- Híd je nebezpečnejší ako SMK
26.9.2012 11:25
akt. 13.03.2015 04:43

Matovič: Most- Híd je nebezpečnejší ako SMK

Uložiť článok
Novela zákona o štátnom občianstve z dielne OĽaNO je diskriminačná a nerieši problém s protiústavnosťou. Tvrdia to poslanci Mostu-Híd Béla Bugár a Gábor Gál, ktorí preto návrh obyčajných odmietajú. Nazdávajú sa, že zmeny v zákone o štátnom občianstve by mali počkať do rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) SR.

Diskusia o novele sa neskôr zvrhla na výmenu názorov medzi bugárovcami a matovičovcami. Gál prirovnal Igora Matoviča k šéfovi SNS Jánovi Slotovi a k predsedovi ĽS-HZDS Vladimírovi Mečiarovi.

"Bol tu Slota a Mečiar, ktorí najlepšie vedeli, čo Maďari potrebujú. Teraz to zrazu vie Matovič," poznamenal Gál.

Bugár zdôraznil, že Matovič sa z témy občianstva snaží vytĺkať politický kapitál, lebo vie, že to ide. Matovič následne označil Most-Híd za nebezpečnejší ako SMK. Zdá sa mu totiž, že poslanec Arpád Érsek (Most-Híd) spochybnil na pôde parlamentu platnosť Benešových dekrétov, keď povedal, že jeho predkovia boli protiprávne vysťahovaní.

Érseka sa následne spýtal, či to chápe správne, ten mu neodpovedal. Matovič totiž otázku položil vo svojom záverečnom slove, na ktoré poslanci už nemôžu reagovať. Bugárovci sa Matovičovým poznámkam zasmiali. Súčasný zákon o štátnom občianstve schválil parlament v máji 2010 ako reakciu na maďarský zákon, ktorý od roku 2011 zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom.

Podľa právnej normy je strata štátneho občianstva SR možná v dvoch prípadoch, dovtedy sa tak mohlo stať iba prepustením zo štátneho zväzku SR na vlastnú žiadosť. Občan SR automaticky stráca slovenské občianstvo, ak dobrovoľne požiada o iné. Strata sa nevzťahuje na nadobudnutie cudzieho štátneho občianstva v súvislosti s uzavretím manželstva alebo narodením.

Poslanci Národnej rady SR sa súčasný zákon o štátnom občianstve, ktorý presadila ešte prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD), usilovali zmierniť niekoľkokrát, avšak vždy neúspešne. Nepodarilo sa to ani za vlády Ivety Radičovej, keď mali stredopravé strany väčšinu.

Matovičovci to skúšajú opäť. Platný zákon je momentálne na ÚS SR. Skupina 30 poslancov, ktorú v konaní pred ÚS SR zastupuje Gábor Gál, sa na túto inštitúciu obrátila s podozrením protiústavnosti existujúcej novely už dávnejšie.

Plénum ÚS SR prijalo podanie skupiny 30 poslancov na ďalšie konanie. Ich žiadosti na pozastavenie účinnosti niektorých ustanovení zákona o štátnom občianstve však súd nevyhovel.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.