Matovič navrhuje zrušiť štátne peniaze pre politické strany

Zrušiť financovanie politických strán a politických hnutí zo štátneho rozpočtu navrhuje v novele zákona o politických stranách a politických hnutiach predseda Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) Igor Matovič.

21.01.2013 16:28
Igor Matovič Foto:
Igor Matovič
debata (42)

Parlamentným politickým stranám návrh zakazuje viesť predvolebnú kampaň s výnimkou bezplatných diskusných relácií v médiách. „Politické strany, ktorej členovia sú poslancami, nebudú vynakladať zbytočné finančné prostriedky na kampaň, preto nebudú potrebovať ani príspevky zo štátneho rozpočtu,“ argumentuje Matovič. Predvolebnú kampaň by podľa lídra obyčajných ľudí mohli robiť iba mimoparlamentné politické subjekty. „Cieľom predloženého návrhu zákona je zjednodušiť vstup nových politických strán do NR SR a súčasne podnietiť politické strany, ktoré už mandát v NR SR majú, k aktívnejšiemu výkonu politiky a presadzovaniu verejného záujmu počas celého volebného obdobia, nielen v čase pred voľbami do NR SR,“ uvádza v novele šéf OĽaNO.

Matovič tento krok zdôrazňuje potrebou zrovnoprávnenia šancí, keďže parlamentné strany sú vo výraznej mediálnej výhode z titulu svojho postavenia, a okrem toho disponujú aj peniazmi od štátu. Občania, ktorí sa s nimi rozhodnú bojovať na politickom poli, sú tak oproti dlhoročným zavedeným politickým súperom znevýhodnení, nemajú prístup k médiám a ani príspevky od štátu. Ako novú stranu definuje novela politický subjekt, na ktorého kandidačnej listine nie je osoba, ktorá vykonávala poslanecký mandát v Národnej rade SR v roku pred parlamentnými voľbami.

Matovič pripomína, že v aktuálnom 6. volebnom období Národnej rady SR, teda v rokoch 2012 – 2016, vyplatí štát na základe platnej legislatívy politickým stranám 48 miliónov eur. „Táto suma sa v čase, kedy je potrebné prijímať opatrenia na stabilizáciu verejných financií, javí ako neprimerane vysoká. Keďže časť týchto finančných prostriedkov bola politickým stranám už vyplatená, návrh zákona upravuje v prechodných ustanoveniach otázku nároku politických strán na pomernú časť príspevku na činnosť a príspevku na mandát za rok 2013, ktorých nevyplatením by sa zo štátneho rozpočtu v tomto volebnom období mohli ušetriť finančné prostriedky vo výške približne 21 miliónov eur,“ vysvetľuje predseda OĽaNO.

Okrem úspory verejných financií novela podľa Matoviča minimalizuje korupčné prostredie vytvorené počas volebnej kampane, kedy strany získavajú finančné prostriedky aj neoficiálnou cestou. Zároveň to môže prinútiť politické strany k zodpovednej politickej práci počas celého volebného obdobia, keďže sa nebudú môcť spoliehať na „ohlupovanie“ voličov predvolebnou kampaňou, či ich „kupovanie“ rozdávaním reklamných predmetov a občerstvenia. „Bol by som veľmi rád, keby to prešlo. Ale obávam sa, že kapry si rybník nevypustia,“ uviedol Matovič.

Právnou normou by sa parlament mal zaoberať na januárovej schôdzi parlamentu.

42 debata chyba