Matovič o zavedení školného
5.3.2011 18:58
akt. 05.02.2019 01:10

Matovič o zavedení školného

Uložiť článok
Nezávislý poslanec Národnej rady SR Igor Matovič sa chystá v pondelok 7. marca pred koaličnou radou presviedčať ministra školstva Eugena Jurzycu (SDKÚ-DS), že plošné spoplatnenie externého vysokoškolského štúdia nie je správne. "Nie je to fér a nie je to ani správna cesta, lebo problém nerieši, ale zhoršuje," povedal dnes pre TASR Matovič.

Koalícia chce zaviesť školné pre všetkých externistov prostredníctvom novely vysokoškolského zákona, o ktorej má parlament rozhodnúť na blížiacej sa marcovej schôdzi. Matovič a jeho traja kolegovia z hnutia Obyčajní ľudia (OĽ), ktorí sú členmi poslaneckého klubu SaS, tento týždeň avizovali, že takúto právnu normu nepodporia. Majú vlastné riešenie, ktoré Matovič plánuje predstaviť v pondelok aj ministrovi školstva. Predseda SaS Richard Sulík mu je podľa Matovičových slov naklonený.     

Nezávislý poslanec verí, že s Jurzycom nájde spoločnú reč. Domnieva sa, že by mu mohol dať za pravdu minimálne v tom, že plošné spoplatnenie nie je dobré. "Myslím si, že minister Jurzyca je správny človek otvorený dobrým nápadom, " podotkol

. Dodal, že o svojom riešení otázky spoplatnenia školného informoval šéfa rezortu školstva už minulý mesiac. Podľa vlastných slov s ním oboznámil aj premiérku Ivetu Radičovú (SDKÚ-DS). "A prostredníctvom Richarda Sulíka a Jozefa Kollára aj celú koaličnú radu," doplnil.     

Tento týždeň predstavil Matovič riešenie OĽ aj verejnosti prostredníctvom médií. Tvrdí, že tak urobil preto, že z koaličnej rady nedostal žiadnu odozvu a chcel sa vyhnúť podobnej situácii ako pri novele zákona o štátnom občianstve. "Nechcel som, aby potom niekto hovoril, že sme neinformovali o tom, že nebudeme hlasovať za koaličný návrh," vysvetlil.     

Podľa Matoviča by sa kvalita externého a denného štúdia mala dostať na jednotnú úroveň. Poznamenal, že najlepšie svetové univerzity fungujú tak, že dobrí študenti dostávajú štipendium, tí s horším prospechom si ho platia. "Toto by mohlo byť jedno z riešení," povedal. Spomenul, že v priemere 20 percent najhorších študentov školy by si štúdium muselo platiť. Záviselo by to aj od kvality danej školy, treba však vymyslieť spôsob hodnotenia, uvedomuje si Matovič.     

Spomínaní štyria poslanci bojujú proti spoplatneniu externého štúdia, pretože chcú dodržať sľub, ktorý dali svojim voličov. "Sme presvedčení, že ak by sme plošné spoplatnenie umožnili, vysoké školy získajú obrovskú motiváciu produkovať ešte viac externých študentov ako doteraz, lebo to bude pre nich zaujímavý zdroj príjmov," tvrdia. Týmto spôsobom sa znižuje kvalita vysokoškolského štúdia, upozorňujú.     

V prípade, že koalícia nebude mať záujem hľadať s OĽ spoločnú reč, vyslali jej Obyčajní ľudia jasný signál, že s ich hlasmi nemôže pri schvaľovaní novely vysokoškolského zákona počítať.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.