Matovič: Odchádzajú za mnou, len nie teraz

Nezávislý poslanec z hnutia Obyčajní ľudia Igor Matovič aj včera zopakoval, že pri riešení dvojakého občianstva nedopustí, aby sme na Slovensku poklonkovali maďarskému premiérovi Orbánovi.

17.02.2011 12:00
obyčajní ľudia, Matovič, Fecko, Viskupič, Jurinová Foto:
Traja poslanci hnutia Obyčajní ľudia Martin Fecko, Jozef Viskupič a Erika Jurinová nebudú nasledovať svojho lídra Igora Matoviča (na snímke vľavo), ktorý sa stal po vyhodení z klubu SaS nezávislým poslancom. Zostávajú členmi klubu.
debata (43)

Bolo tým najsilnejším momentom, prečo sa vaši traja kolegovia rozhodli zotrvať v klube SaS, tvrdenie premiérky, že nebude predsedať menšinovej vláde?

Určite nie. Bolo aj také riešenie, že v prípade, keby vystúpili z klubu SaS, tak by nebola menšinová vláda. Chceli nájsť riešenie, ktoré by nestresovalo spoločnosť. Čo by sme získali tým, že by boli chvíľu nezávislí a potom zase v nejakej strane? V pohode, mne to žily netrhá. Jednoznačne sa postavili na moju stranu a sú aj zodpovední.

Ak by odišli, rátali ste s písomným záväzkom, že by podporovali vládu?

Určite áno. Osobne by mi to však pripadalo ako silové riešenie.

Zafungoval aj tlak vo verejnej diskusii a v médiách, prečo vaši kolegovia zotrvali v klube SaS, lebo pôvodne boli rozhodnutí odísť za vami?

Oni v podstate odchádzajú za mnou. Len si povedali, že nie hurá, nie teraz. Odchádzajú neskôr. To je šalamúnske riešenie. Šalamún bol tuším múdry. Nie?

Táto koalícia má podľa analytikov šesť subjektov vrátane Obyčajných ľudí a OKS. Cítite sa ako subjekt vládnej koalície?

Nerozmýšľam nad tým tak. My štyria si presadzujeme to, čo uznáme za vhodné. Bolo to vidieť pri štátnom občianstve. V rozhodovaní sme samostatní a formálne sú traja poslanci Obyčajných ľudí súčasťou klubu SaS.

Nebude sa však opakovať situácia, aká nastala minulý týždeň pri zákone o občianstve?

Závisí od toho, aký kompromis sa vymyslí. Za nás štyroch môžem povedať, že nikdy nedopustíme, aby sme tu Orbánovi poklonkovali. Nepodporíme žiadnu zmenu zákona, ktorá by umožnila Orbánovi občianstvo rozdávať.

Kedy založíte svoju stranu? Bude to rok pred voľbami?

Myslím, že trošičku skôr. Nemám dôvod ponáhľať sa. Keď príde správna chvíľa, pustíme sa do toho. Zbierať teraz podpisy za novú stranu v takejto zime by sa mi nechcelo. Nechajme to na leto.

Ako chcete stranu ideovo zadefinovať?

Pointou je vytvoriť kandidátku nezávislých osobností. Určite nebudem vytvárať priestor extrémistom.

Viete si však predstaviť, že dáte priestor liberálom, ktorí budú presadzovať interrupcie a slobodnú voľbu ženy, a zároveň tam budú aj odporcovia?

To bude otázka, ktorú si musíme do budúcna zodpovedať. Bolo by zvláštne, keby sa tam stretali takéto ideové pohľady. Nezávislosť v názoroch a rozhodovaní tam však musí byť. Extrémistom by som však priestor nechcel dávať. Človeka, ktorý by bojoval za propagovanie potratov, by som hodil do Dunaja, a nie dával na svoju kandidátku. Samozrejme, mali by to byť ľudia, ktorých niečo hodnotovo spája.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba