Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Matovič chce, aby strany prispeli na voľby: Inak bude stanovať na Námestí SNP!

Igor Matovič
Igor Matovič

BRATISLAVA – Líder Obyčajných ľudí Igor Matovič opäť prekvapil! Parlamentné strany chce donútiť, aby sa vzdali polovice peňazí, ktoré im dal štát za úspech vo voľbách pred rokom a pol a aby túto sumu venovali v prospech organizácie volieb. V opačnom prípade Obyčajní ľudia nezahlasujú za prijatie štátneho rozpočtu. „Ak tak neurobia, 17. novembra v tento symbolický dátum, začíname protestnú stanovačku na Námestí SNP a veríme, že takýmto spôsobom vytvoríme dostatočný tlak na politické strany,“ vyhlásil na dnešnom brífingu Matovič.

Podľa jeho slov budú sympatizanti tejto idey prespávať vo vojenskom stane na námestí v centre Bratislavy až kým sa politici verejne nezaviažu, že oželejú polovicu príspevku. Matovič verí, že sa do stanovačky zapojí aj verejnosť, sám sa však nehodlá zúčastniť na celej akcii. „Budem tam vtedy, keď tam bude treba byť,“ uviedol Matovič s tým, že sa bude musieť venovať aj kampani.

Poslanec kritizuje, že strany len pred rokom a pol dostali pri voľbách príspevok 15 miliónov, preto nevidí dôvod, aby dostali aj ďalšiu podporu. Taktiež sa mu nepáči, že strany plánujú pred predčasnými marcovými voľbami minúť na kampaň len tretinu peňazí, ktoré majú dostať od štátu. „Prečo by mal Smer za voľby dostať približne osem miliónov eur a deklaruje, že minie na kampaň dva milióny eur? Šesť miliónov eur dáme iba tak do vrecka jednej politickej strany,“ hovorí sa Matovič.

Požiadavka, aby sa politické strany vzdali polovice príspevku od štátu, bola jednou z podmienok Obyčajných ľudí na to, aby zahlasovali za štátny rozpočet. Okrem toho matovičovci požadovali aj zmrazenie platov politikov dovtedy, kým politici neprestanú zadlžovať Slovensko. Parlament momentálne hľadá spôsob, ako obmedziť poslanecké platy. „Vítame to, ale myslím si, že zasa prídu s takou fintou, aby si zmrazili platy len dočasne a po voľbách si ich zase zvýšili,“ konštatoval Matovič.

Matovič však naznačil, že koalícia zrejme bude mať dostatok hlasov za rozpočet aj bez jeho hnutia. „Už som počul o tom, že je to dohodnuté s pánom Slotom tak isto, ako v prípade štyroch kľúčových zákonov, ktoré už SNS na poslednú chvíľu vždy akosi záhadne podporila, takže pravdepodobne pôjdu touto cestou,“ vyhlásil Matovič.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu