Matovič: Potraviny rozkradli za Simona, nebudem sa tváriť, že nie

Zsolt Simon (Most-Híd) viedol ministerstvo pôdohospodárstva, ktoré umožnilo, aby niekto ukradol 3,5 milióna kilogramov múky a cestovín. V parlamente na to poukázal líder OĽaNO Igor Matovič s tým, že sa nebude tváriť inak len preto, lebo s ním Simon teraz sedí opozícii.

19.12.2012 12:24
Igor Matovič Foto:
Igor Matovič
debata (39)

„Ministerstvo pôdohospodárstva v roku 2011 vrcholne zlyhalo. Keď si zakryjeme oči pred pravdou, lebo je to náš opozičný brat v Ľudovej platforme, tak sa k spravodlivosti nikdy nedopátrame,“ upozornil Matovič. Poukázal pri tom aj na Bibliu, ktorá hovorí „nepokradneš“. „Ak je minister zodpovedný za to, aby zabezpečil rozdanie potravinovej pomoci pre 500-tisíc ľudí, má to zabezpečiť pre 500-tisíc ľudí a nie 412-tisíc,“ odkázal.

Simon v reakcii odmietol, že by bol bratom v Ľudovej platforme. „Ja naozaj chránim záujem občanov tejto krajiny bez rozdielu. Nech zoberie kameň alebo nech si do mňa kopne ten, ktorý dokáže podľa Ficových pravidiel zabezpečiť rozdanie pomoci viac ako 412-tisíc ľuďom,“ upozornil.

Spor o zodpovednosť za nevydarenú potravinovú pomoc na Slovensku zamestnal poslancov už v pondelok. Vinu si medzi sebou navzájom posúva terajšia a bývalá vláda. Podľa ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka (Smer), ktorý parlamentu predložil Správu o potravinovej pomoci, je zodpovednosť na pleciach bývalého šéfa agrorezortu Simona.

Ten zase tvrdí, že dostal deň pred parlamentnými voľbami informáciu o tom, aký objem peňazí má na potravinovú pomoc k dispozícii. Pred odchodom z rezortu nechal svojmu nástupcovi na stole pripravené alternatívy na to, ako môže v prípade potravinovej pomoci pokračovať. „Ako je teda možné, že to všetky ostatné krajiny stihli, len Slovenská republika nie?“ pýtal sa Simon.

Podľa súčasného vedenia agrorezortu však pre ponechávanie definitívneho rozhodnutia realizácie programu v roku 2012 na nové vedenie ministerstva nebolo možné uskutočniť verejné obstarávanie na výber dodávateľa potravín. „Z uvedeného vyplýva, že dochádzalo k časovému posunu, a tým aj k eliminácii včasnej a úspešnej realizácii programu,“ uvádza agrorezort v správe.

39 debata chyba