Matovič: Procházka na kandidatúru podpisy OĽaNO nezíska

Nezaradený poslanec Radoslav Procházka nebude môcť počítať v prípade prezidentskej kandidatúry s podpismi poslancov Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO). Ako povedal v pondelok líder OĽaNO Igor Matovič, poslanci OĽaNO sú slobodní, ale zároveň aj zodpovední, takže to nepredpokladá.

10.06.2013 10:54
Procházka Foto: ,
Radoslav Procházka
debata (17)

„Všetci poslanci OĽaNO sa na poslaneckom klube zhodli, že SR si zaslúži prezidenta nepolitika a v prvom rade morálnu autoritu so silným životným príbehom hodným nasledovania. Naša zodpovednosť znamená, že pôjdeme v tejto línii,“ vyhlásil Matovič. Klub OĽaNO má v súčasnosti 15 poslancov.

Podľa podpredsedu SDKÚ Ivana Štefanca by Procházka mohol získať podpisy poslancov ich strany jedine v tom prípade, že by bol jej oficiálnym kandidátom. „Našu podporu dostane len taký kandidát, ktorý bude našim oficiálnym kandidátom a získa dôveru v straníckych primárkach. Tu má šancu aj Radoslav Procházka, ak sa bude o našu podporu uchádzať,“ povedal Štefanec.

Prezidentské primárky majú byť v SDKÚ na jeseň. Strana zatiaľ rokuje o spoločnom možnom kandidátovi s KDH a Mostom. Zatiaľ sa však nedohodli. Kresťanskí demokrati ponúkajú ako kandidáta do prezidentských volieb Pavla Hrušovského.

Na kandidatúru na prezidenta je potrebných buď 15 podpisov poslancov alebo 15-tisíc od občanov. Procházka zatiaľ zo zbieraním podpisov od občanov nezačal.

17 debata chyba