Matovič obvinil Procházku, že chcel platiť načierno. Dôkazy však nemá

Zakladateľ strany Sieť Radoslav Procházka ešte ako prezidentský kandidát chcel podľa Igora Matoviča v jeho novinách platiť svoju propagáciu v hotovosti, bez potvrdenia, teda načierno.

02.06.2014 10:36 , aktualizované: 20:00
Igor Matovič Foto: ,
Poslanec Igor Matovič.
debata (297)

Ako povedal, Procházka od neho vyžadoval, aby sa priamo podieľal na nelegálnom financovaní jeho predvolebnej kampane. Prečo dva mesiace mlčal, zdôvodnil Matovič tým, že rozmýšľal o zverejnení tejto informácie. Uvažoval, či má zmysel sa o niečo snažiť, keď ten, od ktorého očakával absolútnu čistotu, je rovnako skazený ako tí, ktorých chce nahradiť. „Chcel som odísť z politiky, ale zachoval by som sa ako zbabelec,“ vyhlásil.

Podľa Matoviča približne mesiac pred 1. kolom prezidentských volieb požiadal Procházka o osobné stretnutie. Stretli sa v miestnosti klubu OĽaNO v NR SR.

Prečítajte si aj komentár Petra Javůrka Kto kričí chyťte zlodeja?

„Procházka ma požiadal o sprostredkovanie inzercie do 39 novín siete Region press, ktoré vydáva naša rodinná firma. Išlo o dve polstranové inzercie na zadnej strane v hodnote cca 17 200 eur s DPH na propagáciu jeho osoby. Následne mi oznámil, že by si prial platiť inzerciu bez dokladu. Na moju otázku, že aký pomer by chcel platiť načierno bez dokladu, povedal, že od 50 do 90 percent. Na obhajobu povedal, že veď aj tak to nemá šancu nikto nikdy skontrolovať. Oznámil som mu, že nikdy sme to nerobili,“ povedal Matovič, podľa ktorého ho kandidát na najvyššiu funkciu v štáte nahováral na porušenie zákona, aby sa stal spolupáchateľom daňových zločinov.

Podľa neho išlo o jeho najväčšie politické sklamanie. „Neviem si predstaviť väčší cynizmus a pokrytectvo politika, ako poúčať a moralizovať, všade hovoriť o novom étose verejnej služby a zároveň ľudí okrádať o ich dane. V čom je iné jeho konanie od Mečiarovej igelitky, fiktívnych darov SDKÚ, alebo hlasu podobnému Ficovi. V ničom!“ vyhlásil Matovič.

Procházka je pripravený ísť na detektor lži

Radoslav Procházka je pripravený podrobiť sa vyšetreniu na detektore lži. Spolu s ním aj jeho vedúci štábu Martin Dubéci.

„Za inzerciu v tituloch vydavateľstva Regionpress sme na základe faktúr zaplatili spolu 17 224 eur, z toho 2 870 eur bola DPH. Nič nad rámec tejto sumy sme mu ani nezaplatili, ani nikdy neponúkali zaplatiť,“ uvádza Dubéci v stanovisku.

Matovič privítal, že Procházka chce ísť na detektor a veľmi sa na to teší. „Len si myslím, že bude musieť zadať objednávku do výroby. Taký detektor ešte nevymysleli, cez ktorý by Procházka prešiel,“ povedal Matovič. Matovič však predpokladá, že ego Procházku je dostatočne napučané, aby si myslelo, že dokáže oklamať aj detektor. „Dúfam, že nebude utekať do prvej garáže a donesie papier. Keď naozaj chce, nech to zorganizujú nejakí nezávislí, napríklad novinári,“ vyhlásil Matovič.

Šéf OĽaNO nemá dôkazy

Matovič dôkazy nemá, lebo sa to stalo medzi štyrmi očami. Počíta s tým, že Procházka povie, že si vymýšľa. Preto Procházku vyzýva, aby sa podrobil detektoru lži. „Budem sa ho pýtať otázky o čiernom financovaní jeho kampane, na jeho sponzorov a skutočné náklady na kampaň. Ak sa dokáže, že som si to vymyslel, odídem definitívne z politiky,“ vyhlásil Matovič. Podľa neho nedošlo k žiadnemu trestnému činu, ale došlo k morálnemu zločinu.

„Je to len na morálne odsúdenie človeka, ktorý moralizuje, a v tom istom čase si dohaduje obchádzanie zákona,“ povedal s tým, že malo ísť o okradnutie štátu o DPH, obídenie zákona o dani z príjmu a zákona o financovaní volebných kampaní. „Presne o tomto bola Gorila,“ vyhlásil.

Líder OĽaNO so svojím tvrdením prichádza až teraz, lebo nechcel zasiahnuť do predvolebných kampaní pred prezidentskými voľbami a eurovoľbami. Matovič si nevie si predstaviť, že by Procházkovi veril, preto s ním vylučuje akúkoľvek spoluprácu. „Neviem si predstaviť zveriť mu štátny rozpočet. Ak sa obdobné svinstvo dozviem o iných, zverejním informáciu okamžite,“ upozornil.

Matovič zároveň pripomenul, že špecialisti odhadli, že kampaň Procházku stála 700– až 800-tisíc eur. Oficiálne priznal 250-tisíc. „Kde sa stratil rozdiel? Možno chcel preprať peniaze od finančných skupín, alebo sponzorov,“ dodal.

Politický analytik Ján Baránek považuje Matovičovo vyhlásenie za obvinenie, ktoré môže byť ťažké dokázať. „Pokiaľ sa stretli na klube bez svedkov, tak to bude tvrdenie proti tvrdeniu, no je hlavne na Radoslavovi Procházkovi, aby sa k tomu vyjadril,“ povedal Baránek. Podľa Baránka je tiež otázne, prečo Matovič s týmito tvrdeniami prišiel po dvoch mesiacoch. „Keď je viac-menej jasné, že Procházka mu berie percentá. Takže to môže byť aj účelové,“ dodal.

Matovič má podľa politológa ako líder Obyčajných ľudí namále

Ak je pravda to, čo o Procházkovej žiadosti tvrdí Matovič, v teoretickej rovine mohlo by ísť o trestný čin navádzania na daňový trestný čin a minimálne by to bolo v rozpore s morálkou. Tvrdí to dekan Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy Jaroslav Ivor. „Ak sa to udialo len medzi štyrmi očami a niet iného dôkazu, je to tvrdenie proti tvrdeniu. Ani vyšetrenie na detektore lži by neprichádzalo do úvahy. Máme určité skúsenosti s takýmto overovaním pravdivosti výpovedí, ale nikdy sa to nedá použiť, ak je to jediný dôkaz,“ vysvetlil Ivor. Toto vyšetrenie by podľa právnika mohlo byť len súčasťou celého radu dôkazov.

Detektor lži je u Matoviča obľúbeným prostriedkom v politickom zápase. Pred voľbami v roku 2012 vyzval politikov z KDS a OKS, ktorí mali ísť na kandidačnú listinu Obyčajných ľudí, aby sa podrobili detektoru lži, či zobrali niekedy úplatok. Títo to však odmietli. Exminister vnútra Vladimír Palko z KDS hovoril o debilnom nápade. Matovič v nedávnej prezidentskej kampani vyzval na detektor aj Roberta Fica, či má niečo spoločné s korupciou.

Po voľbách v roku 2010 Matovič zase hovoril, že mu ponúkali 20 miliónov eur, aby nehlasoval za vznik vlády Ivety Radičovej a podnietil predčasné voľby. Neskôr tvrdil, že to bol iba žart jeho priateľa.

Podľa politológa Michala Horského má Matovič ako líder hnutia Obyčajní ľudia namále a ide zrejme o odpoveď nielen na úteky členov z jeho poslaneckého klubu, ale aj na úbytok voličskej základne. „Pokúsil sa politicky pošpiniť ďalšieho možného konkurenta, stranu Sieť Radoslava Procházku,“ poznamenal politológ.

Poslanecký klub Obyčajných ľudí od volieb opustili traja členovia zo šestnástich. Ako prvý odišiel Alojz Hlina, potom Mária Ritomská a len pred pár dňami Mikuláš Huba. Hnutie zinkasuje za štyri roky od štátu za výsledky volieb vrátane príspevku na činnosť takmer 5¤miliónov eur. Jeho členmi sú pritom len štyria poslanci Igor Matovič, Jozef Viskupič, Erika Jurinová a Martin Fecko. Štatutárom hnutia, ktorý má v rukách peniaze, je Igor Matovič.

© Autorské práva vyhradené

297 debata chyba
Viac na túto tému: #Radoslav Procházka #Igor Matovič