Matovič: Registrované partnerstvá nepotrebujeme
31.3.2011 07:58
akt. 05.02.2019 00:58

Matovič: Registrované partnerstvá nepotrebujeme

Uložiť článok
Nepáčilo sa mu, že SaS spája tému utláčania kresťanov s témou diskriminácie homosexuálov. Podľa Igora Matoviča z Obyčajných ľudí nie je na Slovensku potrebné zaviesť registrované partnerstvá.

Pri téme Vyhlásenie NR SR k prenasledovaniu kresťanov vo svete Martin Poliačik zo SaS otvoril aj tému homosexuálov a ich práv. Prečo sa vám to nepáčilo? SaS malo x možností otvoriť v parlamente samostatnú tému homosexuálov a ich práv, tieto možnosti nevyužili. Otvoriť túto tému pri prejednávaní vyhlásenia o utláčaní kresťanov vo svete, preto považujem za nemiestne a zo strany SaS za zbytočné divadlo.

Ste spokojný s postavením a právami, ktoré majú homosexuáli na Slovensku, resp. kde ste ochotný priznať im väčšie práva? Aké? 

Nevidím dôvod na to, aby mali menšie a ani väčšie práva ako ktorýkoľvek iný občan Slovenskej republiky.

Prečo by na Slovensku homosexuáli nemali mať registrované partnerstvá? Lebo vzťah dvoch osôb rovnakého pohlavia nikdy nebude vzťah muža a ženy, akokoľvek by sa na neho chcel podobať, nikdy to nebude originál. Inak povedané, som presvedčený, že niektoré práva by mali byť vymoženosťou len vzťahu muža a ženy. Druhý dôvod je ten, že výhody, ktoré homopáry prezentujú ako výhodu registrovaných partnerstiev, môžu tieto páry získať aj už existujúcimi právnymi nástrojmi, napríklad inštitút plnej moci či závetu.

Stalo sa vám niekedy, že vás balil gay, alebo nejaký iný zážitok? Našťastie nie, určite by mi to nebolo príjemné a hlavne netúžim po takých spomienkach.

Sám priznávate, že ste konzervatívny politik, vystupujete k ochrane nenarodených deti, nie ste zástancom registrovaných partnerstiev podobne ako KDH. Názorovo máte pritom v mnohých témach blízko. Vedeli by ste si predstaviť fungovanie v KDH? Asi nie. Snívam o strane, ktorá umožní kandidovať do parlamentu nezávislým osobnostiam s tým, že by od nich nevyžadovala žiadnu stranícku disciplínu. Myslím, že to nie je v KDH možné.

Ako by ste zareagovali na ponuku kresťanských demokratov, keby vás oslovili, aby ste sa k nimi pridali? Asi by som im povedal, že ďakujem za ponuku, ale myslím si, že máte dosť svojich vlastných problémov.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.