Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Matovič: Smer ide v zdravotníctve z extrému do extrému

Igor Matovič
Igor Matovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vládny Smer-SD podľa lídra Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) Igora Matoviča ide v oblasti zdravotníctva z extrému do extrému.

„Najprv zakázal zisk zdravotným poisťovniam, teraz im chce vyplatiť zisk za desať rokov dopredu,“ komentoval Matovič zámer strany Roberta Fica odkúpiť za štátne peniaze dve súkromné zdravotné poisťovne.

Hnutie OĽaNO v druhej polovici novembra predstavilo novelu ústavy, ktorá by obmedzila zisk zdravotných poisťovní. Obyčajní v tejto veci ponúkli svoje poslanecké hlasy Smeru-SD. Matovič sa stretol s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou a dal jej návrhy zákonov, odpoveď zatiaľ nedostal. Šéfka rezortu ich podľa jeho slov posunula právnikom.

Smer-SD tak podľa Matoviča môže ukázať, či to so zákazom zisku myslel vážne, alebo v roku 2007 išlo iba o divadlo pre voličov a zastrašenie súkromných poisťovní. Predseda OĽaNO pripomína medializované informácie, podľa ktorých sa spoločnosť blízka údajnému sponzorovi Smeru-SD stala spolumajiteľom zdravotnej poisťovne Dôvera v časoch prvej vlády Roberta Fica. „Obávam sa, že karty sú dávno rozdané, je rozhodnuté, a treba len marketingovo správne odprezentovať cieľ vyplatiť desaťročný zisk súkromným zdravotným poisťovniam pri ich odkúpení štátom,“ poznamenal Matovič.

Zdôraznil, že zatiaľ čo Smer-SD najprv zakázal zisk zdravotných poisťovní, za čo hrozí štátu podľa prehratého sporu zaplatiť ZP Union 25 miliónov eur, ústavný návrh OĽaNO predstavuje kompromis. Na jednej strane zakazuje tvorbu zisku z verejného zdravotného poistenia, ponecháva však poisťovniam možnosť zisku na úkor vlastnej réžie. Teraz na prevádzkovú činnosť môžu zdravotné poisťovne použiť maximálne tri percentá príjmov, potenciálny zisk by si teda mohli vyplatiť len vtedy, ak by ušetrili na prevádzke a išlo by o čiastku zo spomínaných troch percent. Podľa Matoviča ide o ústavné čisté riešenie a obyčajní ľudia návrh ponúkajú vláde. Predseda OĽaNO nemá problém, aby novely neskôr predložili spoločne so Smerom-SD, respektíve, ak si ich vládna strana osvojí, aby ich predložila do parlamentu sama.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu