Matovič: Som presvedčený, že do parlamentu by sme sa dostali
Diskusia/ 88Uložiť článok
01. júl 2011 o 07:28
akt. 05. feb. 2019 o 01:17

Matovič: Som presvedčený, že do parlamentu by sme sa dostali

Uložiť článok
Lídra Obyčajných ľudí Igora Matoviča pobúrilo hlasovanie koalície. SaS totiž nepodporilo návrh KDH na zvýšenie pokút za čierne stavby. Kresťanskí demokrati na predchádzajúcej schôdzi nepodporili návrh liberálov na striedavú starostlivosť. Matovič vyhlásil, že ak takéto detinské správanie v koalícii neprestane, Obyčajní ľudia budú za predčasné voľby.

Trúfajú si Obyčajní ľudia na predčasné voľby? Veríte, že by ste sa do parlamentu dostali?

Tu nejde o to, či si veríme, alebo neveríme, ale ja robím rád veci, ktorým rozumiem. Ja sa cítim byť súčasťou koalície. A keď to nevieme robiť, tak poďme od toho. Čiže to nie je o tom, či si veríme, alebo nie. Vôbec teraz neuvažujem nad tým, či by sme do volieb išli. Ale samozrejme, keby nastala táto situácia, do volieb by sme šli a som presvedčený, že by sme dokázali presvedčiť dosť ľudí a do parlamentu by sme sa dostali. A ak nie, bola by to vôľa voličov.

Ako vážne je to vaše vyjadrenie? Stačí, keď sa to ešte raz zopakuje? Kedy poviete dosť?

Nebaví nás pozerať sa na koaličné strany, resp. politické strany, ktoré sa tvária, že sú zodpovedná a nezávislí poslanci nemôžu byť v parlamente, lebo to je nezodpovedné. To, čo predviedli KDH a SaS, že sa medzi sebou správali ako malé deti na ihrisku, že jeden zobral jednému formičku a ten druhý mu za to zbúra hrad. Nebaví ma asistovať malým deťom na pieskovisku.

Aké sú podľa vás vzťahy v koalícii? Je tento prípad skôr individuálny, alebo sú vzťahy napäté?

Vzťahy by boli celkom v pohode, nebyť takýchto zákerných podrazov. To, čo urobilo KDH, bol zákerný podraz a to, čo urobilo SaS voči KDH, bol znova zákerný podraz, ktorý bol len obyčajnou odplatou. Ja mám rád fér hru. Radšej poviem dopredu, že mám s niečím problém, aj keď sa s niekým pohádam a nakonci sa dohodneme, alebo hlasujeme tak, ako to dopredu avizujeme. Ak sa niekto tvári, že nemá problém a pri hlasovaní nepodporí návrh zákona, to je podrazácke správanie, ktoré medzi koaličných partnerov nepatrí.

Paradoxne aj vy ste hlasovali v rozpore s koalíciou pri návrhu zákona o štátnom občianstve, za čo Vás vylúčili z poslaneckého klubu SaS...

Vy ste ma ale nepochopili. Ja kritizujem to, že niekto hlasuje inak, ako prezentuje predtým. Nemáme vôbec žiadny problém, ak by SaS vystúpila, alebo poslanci, že zákon nemôžu podporiť. A rovnako to platí pre KDH. Veď poslanci nemusia súhlasiť so všetkým. Ale nepovedať nič a nakoniec to nepodporiť, to je zákerné, odporné, farizejské.

Šéf poslaneckého klubu SaS pán Kollár vyhlásil, že dopredu všetkým poslancom ukázal, aby hlasovali za a vôbec nevedel, že budú niektorí hlasovať inak. Veríte mu?

Osobne tomu vôbec neverím, aj vzhľadom na vyhlásenia predmetných poslancov, ktorí povedali, že vedome inak hlasovali. Aj preto som sa ozval. Viem, že Jozef Kollár vždy ukazuje, ako majú poslanci hlasovať a ani raz sa doteraz nestalo, aby sa niekto z nich pomýlil. Bola to odplata KDH za to, že predtým nepodporili zákon SaS. Ak pôjdeme cestou oko za oko, zub za zub, takto nikam neprídeme.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.