Matovič vyzýva, aby strany neriešili prezidentské voľby a nechali to na ľuďoch

Líder opozičného hnutia OĽaNO Igor Matovič vyzýva politické strany, aby do prezidentských volieb v roku 2014 nenominovali vlastných kandidátov, ale nechali to na občanoch. Uviedol to s tým, že strany sú na omyle, ak si myslia, že najlepší kandidát je politik alebo straník.

25.06.2012 12:42
debata (35)

Na margo bývalého predsedu KDH Jána Čarnogurského, ktorý by mal kandidatúru ohlásiť na jeseň, Matovič uviedol, že Čarnogurský je asi taký občiansky kandidát, ako keď dlhoročný komunista vráti knižku a na ulici vyhlasuje, že je nestraníkom. „Môj osobný názor je, že by to mal byť nepolitik, lebo celé Slovensko je rozparcelované medzi strany. Ak by sme sa zaviazali, že nikto nikoho nebude nominovať, ale necháme to na ľuďoch, tak to si myslím, že by bol skutočný občiansky kandidát,“ povedal Matovič.

Čarnogurský v sobotu (23.6.) v Ružomberku na sneme KDH povedal, že by chcel kandidovať ako občiansky kandidát, avšak nebráni sa podpore politických strán. To, že OĽaNO nikoho nenavrhne alebo nepodporí, však isté nie je. „Ak to niektorá politická strana poruší a navrhne kandidáta, tak sa musíme do toho zápasu postaviť čelom. No bol by som rád, ak by nikto nikoho nenavrhol,“ dodal Matovič.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár už skôr na Matovičovi víziu o nepolitickom prezidentovi povedal, že kandidát na hlavu štátu musí byť bezúhonný, dosť známy a musí mať šancu získať väčšinovú podporu a nestačí len to, aby bol občiansky kandidát. On sám by preferoval spoločného prezidentského kandidáta opozície. „To by bolo najlepšie, aby sme sa nevystrieľali navzájom,“ vysvetlil začiatkom júna. O menách však hovoriť nechcel. „Najskôr musíme zistiť, či je šanca mať spoločného kandidáta,“ doplnil.

Mená nespomínala ani SaS. „V tejto chvíli je ešte skoro hovoriť o konkrétnych menách. Ak by sa však opozícia dokázala dohodnúť na jednom kandidátovi, bolo by to ideálne,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík. Líder kresťanských demokratov Ján Figeľ vtedy povedal, že „nielen KDH, ale aj ostatné zodpovedné opozičné strany si uvedomujú, že by mali ponúknuť spoločného kandidáta, ktorý by mohol byť vážnym konkurentom budúceho kandidáta Smeru, ktokoľvek ním bude“. Za spoločného kandidáta sa vyjadrila aj SDKÚ, podľa ktorej by to mal byť múdry, charakterný človek požívajúci úctu občanov.

Podľa Ústavy SR môže kandidáta na hlavu štátu navrhnúť minimálne 15 poslancov NR SR, alebo 15.000 občanov formou petície. Kandidát musí mať minimálne 40 rokov.

35 debata chyba