Matoviča zaujíma, či koalícia vylúči svojich poslancov za hlasovanie s opozíciou

Ak koalícia nebude mať pre postoj strany Most-Híd dosť hlasov na schválenie novely zákona o štátnom občianstve, bude potrebovať pomoc opozície. Nezávislý poslanec Národnej rady SR Igor Matovič je preto zvedavý, ako sa vládny štvorlístok postaví k prípadnému hlasovaniu koalície s opozíciou. Pripomenul, že jeho za takéto hlasovanie SaS vylúčila z poslaneckého klubu.

29.08.2011 12:12
Igor Matovič Foto:
Nezávislý poslanec Igor Matovič
debata (1)

„Treba sa potom opýtať, či Bugár navrhne vylúčenie poslancov ostatných troch koaličných strán tak, ako navrhol moje vylúčenie Sulíkovi,“ povedal Matovič, ktorého teší, že si trojica koaličných strán SDKÚ, KDH a SaS osvojila riešenie Obyčajných ľudí (OĽ) v otázke dvojakého občianstva. „Pre mňa je to také zadosťučinenie, že to, za čo ma vyhodili, budú teraz navrhovať ako správne riešenie,“ poznamenal.

Právna norma by mala umožniť občanovi SR viacero občianstiev, avšak na základe štandardných medzinárodných princípov, ako je napríklad dlhší pobyt či rodinná väzba v inej krajine. S podmienkami má problém Most-Híd. Podľa Matoviča sú potrebné. Je rád, že si to uvedomili aj koaličné strany. „Chvalabohu, že dostali rozum a už nebudú navrhovať riešenie, ktoré by maďarskému premiérovi Orbánovi dovolilo bez akýchkoľvek komplikácií rozdávať maďarské občianstvo,“ vyhlásil Matovič.

Nezávislý poslanec sa nazdáva, že koalíciu zrejme presvedčili o správnosti spomínaného riešenia aj skúsenosti iných krajín. „Rumuni a Chorváti urobili to, čo chceli urobiť naše štyri koaličné modré strany, a odrazu zistili, že majú na svojom území niekoľko stotisíc občanov maďarskej národnosti a zároveň občanov Maďarska. Uvedomili si, že je to katastrofa, ale neskoro. My sme si to uvedomili skôr a stihli sme tomu zabrániť,“ uviedol.

Dodal, že návrh, ktorý plánuje predložiť trojica koaličných strán, by mal byť v duchu riešenia OĽ. Ak to tak bude, matovičovci ho určite podporia. Ak ale koaličný návrh bude v prospech politiky Viktora Orbána, OĽ zaň nezahlasujú.

Kroky koalície, ktorá pred časom odmietla riešenie dvojakého občianstva z dielne OĽ a teraz pravdepodobne príde s podobným, si Matovič vysvetľuje ako schizofréniu a „ješitnosť“ vládnych strán. „Je to koaličné schízum, že keď niečo navrhneme my, tak je to zlé, a keď to navrhnú oni, tak je to dobré. A je to aj ješitnosť. Vidia, že štyria poslanci dokážu vymyslieť lepšie riešenie ako tých 75,“ vysvetlil Matovič.

1 debata chyba