Michal handzus slovensko trening ms2012

Michal handzus slovensko trening ms2012

Michal Handzuš o kolektívnej zmluve: „Chceme 54 percent, nie 50“

19. okt 2012 o 10:05
O novom návrhu kolektívnej zmluvy medzi vedením NHL a hráčskou asociáciou NHLPA s Michalom Handzušom, útočníkom San Jose Sharks. Ten tvrdí, že návrh 50:50 je dobrým štartom do ďalších rokovaní.
Michal handzus3 slovensko hokej reprezentacia
Michal handzus3 slovensko hokej reprezentacia

Michal, čo si myslíte o novom návrhu vedenia NHL? "Svitla istá nádej, ale zatiaľ ponuku v tejto podobe neakceptujeme, pretože prerozdelenie ziskov 50 na 50 nepovažujeme za dostatočné. Náš posledný návrh znel na 54 percent. Zrejme to má vyznieť tak, že ide o veľký ústupok, ale nie je to pravda. Je to len taktika a má to budiť tento dojem. Na druhej strane treba povedať, že je to hodená rukavica a dobrý štart do ďalších rokovaní. Je sa z čoho odpichnúť."Začne sa podľa vás 2. novembra hrať? "Nemyslím si to. To by sme sa museli dohodnúť do desiatich dní a neviem, či sa to podarí. Je to o kompromisoch a o ochote, kam ustúpiť. Všetko je síce možné, ale nepredpokladám, že začiatkom novembra už budeme hrať. Či a kam sa pohneme, ukážu až ďalšie rokovania, ktoré naplánovali na štvrtok."

Čo hovoríte na odporúčanie NHLPA, aby jej členovia do 23. októbra nehrali žiadne zápasy?
"Zaregistroval som to, ale mňa sa to netýka, veď nikde nehrám. Podľa mňa však ide len o odporúčanie, aby sa hráči nezranili a aby sa mohlo začať hrať v navrhovanom termíne."Vedenie NHL vraj už nepožaduje ani zníženie platov. Dá sa tomu veriť? "Neviem... Možno prvý rok by sa neznižovali, ale potom by sa znižovať mohli. Zatiaľ nie je nič čierne na bielom a možno je to len manéver, aby sa NHL začala. Verím, že naši zástupcovia toto všetko dobre zanalyzujú a prehodnotia."V súčasnom návrhu kolektívnej zmluvy sa hovorí aj o tom, že hráči sa neobmedzene voľnými stanú vo veku 28 rokov. Ako sa pozeráte na to? "Bude to problém a záležať bude opäť na kompromisoch. My sme si v predchádzajúcej kolektívnej zmluve tento štatút vybojovali od veku 26 rokov a sme s tým spokojní. Stropy by sa nemali meniť."

Je navrhovaná maximálna päťročná dĺžka kontraktov hráčov podľa vás dostatočná?
"Nie a tento bod sa nám rozhodne nepáči. Prečo by sa mali zmeniť kontrakty? Je to proti nám. Máme svoje práva a tie nech zostanú také, akú sú."Aké percentá dávate šanci, že sa do 10 dní dohodnete? "To neviem posúdiť percentuálne. Záležať bude na ďalších rokovaniach."