Mihók: Z rozpočtového provizória máme obrovskú obavu
19.10.2011 08:30
akt. 05.02.2019 01:43

Mihók: Z rozpočtového provizória máme obrovskú obavu

Uložiť článok
Politické strany odchádzajúcej koalície by ešte do marcových volieb mali prijať dva dôležité zákony, zákon o rozpočtovej zodpovednosti a zákon o štátnom rozpočte na rok 2012. "Z rozpočtového provizória máme obrovské obavy. Je to mimoriadne negatívny signál pre domácu i vonkajšiu ekonomiku", povedal pre TASR predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók.

V prípade rozpočtu vidí problém najmä v tom, že vláda SR ustúpila od daňovo-odvodovej reformy, na ktorú je naviazaný návrh štátneho rozpočtu na budúci rok. "Zodpovedný kabinet by mal súčasný návrh stiahnuť a minimálne ho očistiť o vplyvy daňovo-odvodovej reformy, prípadne aj o ďalšie súvisiace zákony, ktoré už v súčasnom parlamente nemusia byť schválené," upozornil šéf SOPK.     

Okrem toho sa podnikatelia zasadzujú aj za to, aby Národná rada (NR) SR prijala zákon o rozpočtovej zodpovednosti, na ktorom existuje zhoda medzi koalíciou a opozíciou. Zákon by mal stanoviť tzv. dlhovú brzdu, teda hranicu, ktorú by nemal prekročiť štátny dlh SR. Predbežná politická dohoda ho vymedzila na úrovni 60 % hrubého domáceho produktu (HDP), čo Mihók považuje za príliš mäkké kritérium. "Pri otvorenej ekonomike ako má Slovensko, kde väčšina dôležitých rozhodnutí padá v zahraničí, je to už dosť veľké riziko", zdôraznil Mihók, ktorý presadzuje zníženie hranice na 50 % HDP.     

Prijatie oboch zákonov je z pohľadu SOPK dôležité pre budúcnosť Slovenska. Mihók sa chce kvôli týmto témam v najbližšom období stretnúť s lídrami jednotlivých parlamentných strán. Nesľubuje si však od nich veľa. "Medzi parlamentnými stranami v súčasnosti skôr nie je dohoda, tak existuje riziko, že do marca budeme čakať, aké z toho vyplynú dôsledky", upozornil predseda SOPK.     

Rozpočtové provizórium aj chýbajúca dlhová brzda môžu podľa neho priniesť Slovensku zhoršené hodnotenie od ratingových agentúr. "Existuje takáto hrozba, najmä pri rozpočtovom provizóriu. Slovensko môže prísť o súčasný rating so všetkými dôsledkami, vrátane vyšších nákladov na refinancovanie štátneho dlhu," vystríhal Mihók.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.